14 Δεκ 2011

Έρευνα: Τα βρέφη αναγνωρίζουν πρότυπα λέξεων πριν αρχίσουν να μιλούν



Συνήθως τα βρέφη λένε κάποιες λέξεις μέχρι την ηλικία των 18 μηνών. Η ικανότητα αυτή είναι το αποτέλεσμα μίας μακράς, σωματικής και ψυχολογικής διαδικασίας. Μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Notre Dame, ΗΠΑ, δείχνει ότι τα μωρά αρχίζουν να ανιχνεύουν πρότυπα λέξεων πριν αρχίσουν τα ίδια να μιλούν.
"Η έρευνά μου δείχνει ότι υπάρχουν κάποιες εκπληκτικές ενδείξεις στα ηχητικά κύματα που μπορεί να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν τις έννοιες των λέξεων," επισημαίνει η Jill Lany, επίκουρος καθηγήτρια ψυχολογίας και διευθύντρια του baby lab του Notre Dame, όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα. "Μπορούν να διακρίνουν διαφορετικά είδη λέξεων όπως ουσιαστικά και ρήματα από τις πληροφορίες του ηχητικού κύματος"

Με αυτόν τον τρόπο, κατά τη διάρκεια των πρώτων 18 μηνών, τα βρέφη θα συγκεντρώνουν πληροφορίες που θα είναι χρήσιμες για τη λέξη και τη μάθηση της γραμματικής που έπεται. Θα πάρουν τη δομή της πρότασης και θα καταλάβουν την έννοια των νέων λέξεων από το αναγνωρίσιμο μοτίβο.

"Εάν σας πω, 'Α κοίτα, αυτό είναι ένα dax', θα μάθετε τι είναι το 'dax', αλλά το στοιχείο 'αυτό είναι ένα' επιτρέπει στο παιδί να γνωρίζει ότι αυτό που ακολουθεί είναι αντικείμενο", λέει η Lany.
Αυτή η ανακάλυψη σημαίνει ότι η γραμματική βρίσκεται στα πρώτα στάδια μάθησης, και όχι αμέσως μετά την αφομοίωση των κύριων λέξεων, όπως πιστεύεται. Και ακόμη αποκαλύπτει πόσο σπουδαίοι και προσεκτικοί ακροατές είναι τα βρέφη.






(Original Article: Jill Lany, & Jenny R. Saffra (2011). Interactions between statistical and semantic information in infant language developmen Developmental Science : 10.1111/j.1467-7687.2011.01073.x)

Ευαγγελία Δ. Σούπη
Λογοθεραπεύτρια
Κομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου