27 Φεβ 2014

Θε-α-ματικές συνεδρίες: Αποκριάτικη Ανάγνωση και Γραφή

Αν με κάτι διασκεδάζουμε πολύ στο κέντρο λογοθεραπείας είναι οι θεματικές συνεδρίες.

Διαλέγουμε ένα θέμα, μία γιορτή, ένα γεγονός και φτιάχνουμε το κατάλληλο υλικό ανάλογα με τους στόχους της θεραπείας. Το αποτέλεσμα; Οι πιο διασκεδαστικές συνεδρίες ever! Τα παιδιά κατακτούν τους στόχους της θεραπείας μέσω πολυαισθητηριακών μεθόδων, μαθαίνουν και συγκρατούν πιο εύκολα τις πληροφορίες που λαμβάνουν, περνούν καλά και γενικεύουν τη γνώση πιο εύκολα.

Οι θεματικές μας συνεδρίες είναι απλές και προσαρμοσμένες σε κάθε παιδί, σύμφωνα με την ηλικία, τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τα γούστα του και σπανίως επαναλαμβάνονται με αυτούσιες. Ο στόχος μας μπορεί να παραμείνει ίδιος αλλά η μέθοδος παρουσίασης των ερεθισμάτων μας αλλάζει. Και δεν βαριόμαστε ποτέ!

Σε ένα πρόσφατο παράδειγμα θεματικής συνεδρίας με στόχο την αναγνώριση, διαφοροποίηση, γραφή, ανάγνωση γραμμάτων και σχηματισμό συλλαβών και λέξεων φτιάξαμε ένα αισθητηριακό κουτί.


Χρειαστήκαμε:
1 ρηχό κουτί
σερπαντίνες
χαρτοπόλεμο
ξύλινα γράμματα (που είχαμε ήδη διδάξει)
δαχτυλόκουκλες με στολές

Τα ανακατέψαμε και αρχίσαμε το παιχνίδι: Ο μαθητής έκλεισε τα μάτια και έψαξε μέσα στο κουτί να βρει τα γράμματα. Μόλις έβρισκε ένα, το έπιανε με τα δύο χέρια και προσπαθούσε να καταλάβει ποιο ήταν, ονόμαζε τον ήχο ("Το διαβάζουμε φφφφφφφφφ") και μετά από την δική μου επιβεβαίωση και επανάληψη του ήχου ("Σωστά. Το διαβάζουμε φφφφφ"), έβγαζε το γράμμα και το άφηνε στην άκρη. Μόλις έβρισκε όλα τα γράμματα με τον ίδιο τρόπο, άνοιγε τα μάτια ξεχώριζε τα φωνήεντα από τα σύμφωνα και τα αναγνώριζε και οπτικά (α,ο,ι,ε-φ,π,δ,ρ,σ,κ,τ). Στη συνέχεια έφτιαχνε τυχαίες συλλαβές, διάβαζε "φα" και έψαχνε στον χώρο αποκριάτικες λέξεις από "φα", "όπως φάντασμα!".

Φτιαξαμε και μικρές λέξεις "πιτα" "ποτα" "κοτα" "ροδα" "κερι" "σοδα" και τις αντιγράψαμε στο γεμά το ιστούς τετράδιο του μικρού καρναβαλομαθητή Spiderman.

Στο τέλος "φορέσαμε τα μουστάκια μας" και διαβάσαμε δυνατά τις λέξεις που γράψαμε, φυσικά γελώντας ο ένας με τον άλλο!




Ευαγγελία Δ. Σούπη
Λογοθεραπεύτρια
Κομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com

οπτικών, ακουστικών και κιναισθητικών-απτικών μεθόδων - See more at: http://lexialds.blogspot.gr/2013/10/blog-post_7.html#sthash.R1R77VR8.dpuf
οπτικών, ακουστικών και κιναισθητικών-απτικών μεθόδων - See more at: http://lexialds.blogspot.gr/2013/10/blog-post_7.html#sthash.R1R77VR8.dpuf
οπτικών, ακουστικών και κιναισθητικών-απτικών μεθόδων - See more at: http://lexialds.blogspot.gr/2013/10/blog-post_7.html#sthash.R1R77VR8.dpuf

23 Φεβ 2014

Λογοθεραπεία σε OS Android

minority.jpg 1,134×1,134 pixels

Πολλές χρήσιμες και ποιοτικές εφαρμογές λογοθεραπείας λειτουργούν σε σύστημα Android, ωστόσο οι περισσότερες δεν μπορούν να εξαντλήσουν τις δυνατότητές τους στην δική μας γλώσσα. Κάποιες όμως είτε δεν έχουν γλωσσικό περιορισμό είτε μπορούν να προσαρμοστούν με μικρές αλλαγές στην χρήση και τις ρυθμίσεις τους.
The best is yet to come.

(Το άρθρο δεν είναι διαφημιστικό και περιέχει links για την διευκόλυνσή σας)



Cover art

 Swallow Prompt
Eφαρμογή κατάλληλη κυρίως για ενήλικες με σιελόρροια που λειτουργεί ως υπενθύμιση κατάποσης του σάλιου. Λειτουργεί με ήχο ή δόνηση του κινητού και έχει δυνατότητα χρονικής ρύθμισης.


 


Cover art
 What's Different - Odd One Out

Και άλλα εκπαιδευτικά παιχνίδια του developer "Remarkable" μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την γλωσσική και γνωστική ανάπτυξη νηπίων. Όμορφα χρώματα κι ευχάριστες εικόνες με σαφή στόχο. Και σε lite version.






Cover art
Let's Name Things
Παιχνίδι κατονομασίας και κατηγοριοποίησης για παιδιά με δυνατότητα θεματικών επιλογών και πολύ ωραία γραφικά ιδανικά για tablet. Εξίσου καλά και τα υπόλοιπα apps των Super Duper Publications, σε πολλά από τα οποία δε δεσμεύεται η χρήση λόγω της γλώσσας.





Cover artBaby Flashcards for Kids
Εκπαιδευτικά παιχνίδια αναγνώρισης εικόνων και ανάπτυξης λεξιλογίου για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Παρόμοια εφαρμογή η Genius Baby Flashcards 4 Kids του developer eFlashApps, LLC για επιπλέον δραστηριότητες.





Cover art

DAF Professional
Εφαρμογή που παρέχει καθυστερημένη ακουστική ανατροφοδότηση για ρύθμιση της ταχύτητας και του ρυθμού της ομιλίας. Και σε lite version. 



Cover art

Metronome Beats
Μετρονόμος για τις δραστηριότητες ρύθμισης της ταχύτητας και του ρυθμού ομιλίας.





Cover art 
 
Vocal Slides - Autism
Επιτρέπει την συσχέτιση φωτογραφιών με την ηχογραφημένη ονομασία τους.








Cover artTalkinPictures
Διαμορφώσιμη εφαρμογή που επιτρέπει σε μη λεκτικά παιδιά ή ενήλικες να επικοινωνήσουν. Λειτουργεί ως εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας με χρήση εικόνων και ηχογραφημένων λέξεων και φράσεων.





Cover artStaying Safe Social Story
Κοινωνική ιστορία για την ασφάλεια με κατανοητές και παραστατικές εικόνες και συμμετοχή του παιδιού. Στα αγγλικά αλλά μεταφράσιμη. Θα βρείτε περισσότερες κοινωνικές ιστορίες του developer Touch Autism στην ίδια φιλοσοφία.

 

Cover art 
 
PICTURE NAMING 1 For SLP
 Εφαρμογή ανάκλησης λέξεων και κατονομασίας για ενήλικες.





Cover art

 Name That!
  Εφαρμογή ανάκλησης λέξεων και κατονομασίας μερικώς προσαρμόσιμη στα ελληνικά.





Cover art 
 Speech with Milo: Verbs
Δραστηριότητα ανάπτυξης λεξιλογίου με στόχο ρήματα και  ενέργειες με τη βοήθεια του Milo του ποντικού.







Cover art  

Speech Therapy for Apraxia
Εφαρμογή με στόχο την αποκατάσταση της λεκτικής απραξίας/ δυσπραξίας σε επίπεδο συλλαβών. Η εφαρμογή Speech Therapy 4 Apraxia-Words λειτουργεί σε επίπεδο λέξεων.




Cover art
 
My Play Home
Εικονικό κουκλόσπιτο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γλωσσικό παιχνίδι και όχι μόνο. Just think the possibilities!Και σε lite version.




Cover art
   

Voice Analyst
Εφαρμογή ανάλυσης φωνής για ασθενείς με δυσφωνία με στόχο τον έλεγχο της συχνότητας και της έντασης της φωνής.





και τα διαγνωστικά...


Cover art 
 Bilingual Aphasia Test
Τεστ αφασίας για δίγλωσσους ασθενείς από το τμήμα Γλωσσολογίας του McGill University. Σε εκτυπώσιμη μορφή θα το βρείτε εδώ.





Cover art 
Syllable & Disfluency Counter
Μετρητής συλλαβών και δυσρυθμιών με δυνατότητα προσδιορισμού της δυσρυθμίας.






Cover art 
Super Duper Age Calculator
Υπολογιστής χρονολογικής ηλικίας με ακρίβεια






Θα χαρώ να προσθέσω και τις δικές σας προτάσεις

Ίσως σας ενδιαφέρουν:
Λογοθεραπεία με ipad; Είναι γεγονός! 
Λογο…θεραπεία με IPAD – Μέρος Β’



Ευαγγελία Δ. Σούπη
Λογοθεραπεύτρια
Κομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com

14 Φεβ 2014

Γλωσσοδέτες και Καταληπτότητα Ομιλίας



Οι γλωσσοδέτες είναι γλωσσικά παιχνίδια με φράσεις, λέξεις μικρές και πολυ-πολυσύλλαβες, και ήχους της ομιλίας που μοιάζουν μεταξύ τους. Απαιτούν καλή μνήμη, προγραμματισμό της ομιλίας, συγκέντρωση, ρυθμό ομιλίας και αναπνοής, καλή φωνολογική ενημερότητα, σωστή άρθρωση και διαδοχοκίνηση των αρθρωτών. Από τους λογοθεραπευτές χρησιμοποιούνται στο θεραπευτικό πλαίσιο πάντα προσαρμοσμένοι στις ανάγκες του θεραπευόμενου και με πολύ συγκεκριμένους θεραπευτικούς στόχους συνήθως σε άτομα με φωνολογικές διαταραχές, δυσαρθρία, λεκτική δυσπραξία,τραυλισμό και διαταραχές ροής της ομιλίας, αφασία, σε αλλαγές της προφοράς και για ενίσχυση της αυτοπεποίθησης με απώτερο στόχο την καταληπτή ομιλία.

Φυσικά οι γλωσσοδέτες μπορούν αν χρησιμοποιηθούν και στο σπίτι με στόχο της ενίσχυση της κινητικότητας των αρθρωτών και την αυτοματοποίηση των ήχων της ομιλίας.
 Ενδεικτικά:


... για τα χείλη
  • Ο παπάς ο παχύς, έφαγε παχιά φακή. Γιατί παπά παχύ έφαγες παχιά φακή;
  •  Του το πα του παππού μου.
  • Μια πάπια μα πια πάπια! Μια πάπια με παπιά!
  • Μπάμια μπαμιόμπαμια.


...για το κάτω χείλος και τα πάνω δόντια
  • Φίλος φίλευε το φίλο , τριαντάφυλλο με φύλλο. Φίλε φύλαγε το φύλλο, μην το δώσεις σε άλλο φίλο.
  • Ο βαρκάρης με την βάρκα -Έκανε βαρκάδα με μια βάρκα.-Αλλά έμπασε νερό η βάρκα,-και του βράχηκε η βράκα. -Με την βάρκα του βρεγμένη, -και την βράκα μουσκεμένη.-Ορκίστηκε να μην ξαναβαρκοβραχει,-ούτε να ξαναβρακομουσκευτεί.
  • Βαρέλι νεροβάρελο, ποιος σε νεροβαρελόδενε; Του νεροβαρελοδέτη ο γιος.



...για το πίσω μέρος της γλώσσας και την μαλακή υπερώα


  • Της καρακάξας η φωλιά, τσάκνα καρακαξότσακνα. 
  •  Κούπα καπακωτή, κούπα καπακωμένη, κούπα ξεκαπάκωτη, κούπα ξεκαπακωμένη.
  •   Η μυγδαλιά μου η τσιγδαλιά μου, η μυγδοτσιγδοκοκαλιά μου, κάνει μυγδαλίδια, τσιγδαλίδια, μυγδοτσιγδοκοκαλίδια.




... για την επιφάνεια της γλώσσας και την σκληρή υπερώα
  • Κάστανα βραστά σκαστά με τη βραστή σκαστή κουτάλα
  •  Οι σπανοί Ισπανοί εις πανί εζωγράφισαν ισπανικόν στρατόν εις πανικόν.
  •  Άσπρη πέτρα ξέξασπρη και απ'τον ήλιο ξεξασπρότερη
  •  Σιδηροδρομικός σταθμός του Σιδηροκάστρου
  
... για τη γλώσσα και τα άνω φατνία
  • Καλημέρα καμηλάρη, καμηλάρη καλημέρα
  •  Κοράλι ψιλοκόραλο και ψιλοκοραλάκι
  •  Μια τίγρη με τρία τιγράκια
  •  Ο Ρουμπής ο κουμπής ο ρουμποκομπολογής, επήγε να ρουμπέψει να κουμπέψει να ρουμποκομπολογεύσει, και τον πιάσαν οι ρουμπήτες οι κουμπήτες οι ρουμποκομπολογήτες και του κόψαν τα ρουμπιά του τα κουμπιά του τα ρομποκομπολογά του. Γιατί Ρουμπή κουμπή πήγες να ρουμπέψεις να κουμπέψεις να ρουμποκομπολογεψεις και σε πιάσαν οι ρουμπήτες οι κουμπήτες οι ρουμποκομπολογήτες και σου κόψαν τα ρουμπιά σου τα κουμπιά σου τα ρουμποκομπολογά σου; 
  • Ρερητόρευκα το ρερητορευμένο ρω.
  • Το κρεμμύδι στην κοπριά πώς κρεμμυδοπρόκοψε!
  •  Το γάλα του λαγού το καθαρολαγουδόγαλο.
  •  Εκκλησιά μολυβδωτή γλυκομολυβδοκαντηλοπελεκητή, ποιος σε γλυκομολυβδοκαντηλοπελέκησε; Του γλυκομολυβδοκαντηλοπελεκητή ο γιος. Αν είχα τα γλυκομολυβδοκαντηλοπελέκια του θα σε γλυκομολυβδοκαντηλοπελεκούσα καλύτερα από του γλυκομολυβδοκαντηλοπελεκητή το γιο


...για την άκρη της γλώσσας
  •  Ο τζίτζιρας, ο μίντζιρας, ο τζιντζιμιντζιχόντζιρας, ανέβηκε στην τζιντζιριά, στη μιντζιριά,στην τζιντζιμιντζιχοντζιριά, να φάει τα τζίντζιρα, τα μίντζιρα, τα τζιντζιμιντζιχόντζιρα.

Φυσικά μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι! Κάθε γλωσσοδέτης δεν έχει μόνο μία συγκεκριμένη κατηγορία φωνημάτων. Επιλέγουμε με κριτήριο την συχνότητα και την τοποθέτηση κάθε φθόγγου. π.χ. Ο "Σιδηροδρομικός σταθμός του Σιδηροκάστρου" έχει το |s| σε αρχική και τελική θέση μέσα στις λέξεις και |r| σε μέση θέση και σε συμπλέγματα. Προσαρμόζουμε το γλωσσικό μας υλικό και επιλέγουμε ανάλογα με τον στόχο μας.
 


   Από το http://theteacherscauldron.blogspot.gr,
παρουσίαση γλωσσοδέτη σε παιδιά




 
Πώς θα μάθουμε να λέμε τους γλωσσοδέτες σωστά;
  • Λέμε κάθε λέξη του γλωσσοδέτη αργά και καθαρά
  • Επαναλαμβάνουμε κάθε γλωσσοδέτη πολλές φορές
  • Αρχίζουμε να αυξάνουμε την ταχύτητα αλλά σταματάμε κάθε φορά που μπερδευόμαστε και ξεκινούμε από την αρχή.

Πηγές γλωσσοδετών
Paidika.gr
el.wikiquote.org

Ευαγγελία Δ. Σούπη
Λογοθεραπεύτρια
Κομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com