23 Οκτ 2012

Ευτυχισμένα παιδιά χρειάζονται ευτυχισμένους γονείς! (Μέρος 2ο)


 Πολλοί γονείς από την στιγμή που θα παίξουν τον ρόλο του γονέα ξεχνούν τον εαυτό τους και ζούν μονάχα για τα παιδιά τους. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Μέσα σε αυτό οι γονείς αθελά τους δίνουν τον ρολό του γονέα στα παιδιά τους και αυτά συνεχώς παίζουν ένα παιχνίδι ικανοποίησης ως προς τους γονείς για να καταφέρουν να κερδίσουν την ατομική τους ευτυχία. Έτσι οι γονείς αφήνουν τα θέλω τους, παρατούν την σχέση τους, δεν φροντίζουν τον εαυτό τους και πέφτουν πάνω στα παιδιά τους καταλήγοντας να έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους σαν άνθρωποι, σαν γονείς και σαν σύντροφοι. Όταν όλα αυτά τα συνειδητοποιήσουν πρέπει να δράσουν. Να τα πούν στον συντροφό τους και να καταβάλλουν ουσιαστική προσπάθεια για να επαναπροσδιορίσουν τους ρόλους μέσα στο σύστημα της οικογενειάς τους. Αν αυτή η προσπάθεια γίνει ουσιαστικά και δεν επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά και ώριμα την επιλογή που θα κάνουν. Το να ζούν συμβιβαστικά σίγουρα όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο δεν θα κάνει ποτέ τα παιδιά τους ευτυχισμένα. Σε αντίθεση θα τους μάθει να συμβιβάζονται στην ζωή τους και να μην κυνηγούν τα όνειρα και τις επιθυμίες τους. Θα τους μάθει να παραιτούνται από το μέλλον τους και την ίδια τους την ζωή. Θα τους μάθει να καταπιέζουν τα θέλω τους και να λειτουργούν με πρέπει που δεν θα είναι δικά τους. 
 
 Όπως αναφέραμε, η απόφαση ενός χωρισμού δεν είναι μία απόφαση που πρέπει να παίρνεται από τους γονείς εν βρασμώ. Πρέπει να είναι μία ώριμη απόφαση και αυτό σημαίνει πως μέσα σε αυτήν δεν χωρά θυμός. Το πρώτο πράγμα που πρέπει οι γονείς να καταφέρουν είναι μία ώριμη συζήτηση μεταξύ τους χωρίς θυμό. Και οι δύο χωρίς να κατηγορήσουν ο ένας τον άλλον θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επικοινωνήσουν ξεκάθαρα ο ένας στον άλλον την ανάγκη του. Η συζήτηση θα πρέπει να αφορά την ευτυχία των παιδιών και μέσα σε αυτήν θα πρέπει να αναφερθούν και οι δύο στο τι θεωρούν ότι θα έκανε ουσιαστικά ευτυχισμένα τα παιδιά τους, χωρίς να ξεχνούν ότι τα παιδιά θέλουν να τους βλέπουν ξεχωριστά αλλά και μαζί ευτυχισμένους για να νιώθουν ασφάλεια και να μην παίρνουν το βάρος της ευτυχίας τους πάνω τους. Από εκεί και πέρα ακόμα κι αν κάποιος από τους δύο δεν μπορεί να διαχειριστεί τον θυμό του θα πρέπει ο άλλος να γίνει δέκτης όσο κι αν αυτό πονά με στόχο τα παιδιά. Το να διασφαλίσουμε στα παιδιά την ευτυχία τους απαιτεί το να είμαστε ξεκάθαροι στο ότι αλλάζουν τα δεδομένα σε ότι αφορά την σχέση μεταξύ των γονέων αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν αλλάζει την γονεΐκη μας σχέση μαζί τους. Αυτό θα βοηθήσει και τα δύο μέλη της σχέσης να μην αλλάξουν καθημερινές συνηθείες τους και να μην ταράξουν τα δεδομένα μέσα στα οποία τα παιδιά μεγαλώνουν καθώς επίσης και να μην αλλάξουν για κανέναν από τους δύο τα δεδομένα της καθημερινότητας επομίζοντας παραπάνω ευθύνες σε αυτόν που θα έχει την επιμέλεια. Στα παιδιά θα πρέπει να γίνεται ξεκάθαρη συζήτηση κι από τους δύο γονείς για την αλλαγή των δεδομένων στην συζηγική σχέση και να γίνεται ξεκάθαρο με συγκεκριμένο τρόπο το ότι τίποτα δεν αλλάζει στην γονεική σχέση. Ο δρόμος που θα περπατήσουν από εκεί και πέρα δεν θα είναι εύκολος όμως αν αυτά που είπαν τα τηρήσουν τα παιδιά πολύ σύντομα θα κατανοήσουν ξεκάθαρα την καινούρια κατάσταση και το σημαντικότερο όλο αυτό θα το έχουν βιωσει μέσα σε ένα περιβάλλον που θα τους έχει δώσει συναισθηματική αλλά και πρακτική ασφάλεια. Έτσι, ο στόχος του ευσυνείδητου γονέα, που είναι να μεγαλώσει ευτυχισμένα παιδιά που θα ζήσουν για αυτά την ζωή τους, θα μάθουν να διεκδικούν, να παλεύουν και θα είναι ώριμοι ενήλικες θα επιτευχθεί.

 Ως γονείς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από τον ρόλο μας ως γονείς έχουμε να παίξουμε και άλλους ρόλους με σημαντικότερο αυτόν των δικών μας επιθυμιών και αναγκών που θα μας κάνει ευτυχισμένους άρα και πολύ καλύτερους γονείς. Ευτυχισμένα παιδιά χρειάζονται ευτυχισμένους γονείς!
Γαλανού Σταυρούλα
Λογοθεραπεύτρια
Αθανασίου Διάκου 26, Ελληνικό
logou_iasis@hotmail.com

 Διαβάστε και το πρώτο άρθρο της Σταυρούλας Γαλανού "Ευτυχισμένα παιδιά χρειάζονται ευτυχισμένους γονείς!" 

 Illustration via Pascal Campion
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου