23 Μαΐ 2013

Κλίμακα Αξιολόγησης Σιελόρροιας - Drooling Severity and Frequency Scale (DSFS)

 

Η σιελόρροια μπορεί να ποικίλλει από μέρα σε μέρα και σχετικά με την δραστηριότητα του ατόμου. Αυτό κάνει την αξιολόγησή της δύσκολη. Ωστόσο οι ειδικοί έχουν κατασκευάσει κλίμακες υποκειμενικής αξιολόγησης μέσω της παρατήρησης: Η Κλίμακα Αξιολόγησης της Δριμύτητας και Συχνότητας της Σιελόρροιας είναι μία από αυτές.

Η χρήση της είναι απλή. Συνήθως την χρησιμοποιούμε στην πρώτη συνεδρία αξιολόγησης όπου συζητούμε μαζί με εκείνον που γνωρίζει πολύ καλά το άτομο με την σιελόρροια και σημειώνουμε αντίστοιχα τον κατάλληλο αριθμό. Το ιδανικότερο όμως είναι να συμπληρώνεται από τον κηδεμόνα/ φροντιστή στο σπίτι κάθε μέρα για περίπου 5-10 συνεχόμενες ημέρες είτε ακόμη και σε δύο διαφορετικά περιβάλλοντα από διαφορετικούς ανθρώπους εάν είναι δυνατό (πχ. στο σπίτι από τον γονέα και στο σχολείο από τον δάσκαλο) ειδικότερα σε περιπτώσεις που η σιελόρροια ποικίλλει.

Θα βρείτε την κλίμακα εδώ:




και στο πρωτότυπο


Drooling Severity and Frequency Scale


Illustration by Zara Picken
Ευαγγελία Δ. Σούπη
Λογοθεραπεύτρια
 
Κομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com
 
Πηγές
  1. Evatt ML, Chaudhuri KR, Chou KL, Cubo E, Hinson V, et al. (2009) Dysautonomia rating scales in Parkinson's disease: Sialorrhea, dysphagia, and constipation – Critique and recommendations by movement disorders task force on rating scales for Parkinson's disease. Mov Disord 24: 635–646. [PubMed]
  2. Scott A., Johnson H.,(1993). A practical approach to the management of saliva.2nd ed. USA: Pro-ed

8 Μαΐ 2013

Προσέγγιση των Αισθητικών Προβλημάτων της Σιελόρροιας: Πρακτικές Συμβουλές και Τεχνικές Αντιμετώπισης

 
Η λογοθεραπευτική αντιμετώπιση της σιελόρροιας στα πλαίσια ενός αισθητικο-κινητικού προγράμματος θεραπείας μπορεί να αποτελέσει μία χρονοβόρα διαδικασία ανά περίπτωση γι'αυτό και πολλές φορές προτείνουμε κάποιες τεχνικές αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από την υπερβολική υγρασία και την μυρωδιά του σάλιου. Σαφώς είναι θέμα ιατρικής φύσης αλλά έχει κοινωνική και αισθητική διάσταση είτε πρόκειται για παιδί είτε για ενήλικα, άρα οι παρακάτω συμπληρωματικές στρατηγικές αποδεικνύονται χρήσιμες και, κάποιες φορές αναγκαίες:

  • Προτιμήστε πολύχρωμες μπλούζες ή/ και με πολλά σχέδια για να μην φαίνονται οι λεκέδες.
  • Προτιμήστε απορροφητικά υφάσματα: βαμβακερά, πλεκτά κλπ.
  • Αποφύγετε ρούχα που βγαίνουν από το κεφάλι ή έχουν στενή λαιμόκοψη.
  • Αποφύγετε στενά ρούχα, ειδικά στο σημείο που υγραίνονται συχνότερα.
  • Χρησιμοποιήστε φουλάρια, κασκόλ, μαντήλια που θα αλλάζετε συχνά.
  • Φορέστε στα παιδιά περικάρπια (πετσετέ, βαμβακερά) για να σκουπίζονται τα οποία θα αλλάζετε συχνά.
  • Ράψτε με velcro στους ώμους των ρούχων, στην ζώνη ασφαλείας και γενικά σε καίρια σημεία, κομμάτια από βαμβακερό ύφασμα που θα αφαιρείτε εύκολα για να αντικατασταθούν και να πλυθούν.
  • Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια και αρωματίστε διακριτικά τα ρούχα.
  • Αλλάξτε την θέση της πλάτης ή το μαξιλάρι του αμαξιδίου (προς τα πίσω) ή του θρανίου (πιο ψηλά) για να αποφύγετε το σκύψιμο.
  • Εάν είναι δυνατό, αποφύγετε το σκούπισμα και προτιμήστε το ταμπονάρισμα.
  • Προσπαθήστε να θέσετε υπενθυμίσεις για κατάποση ή σκούπισμα του σάλιου, ηχητικές ή οπτικές (πχ. μία προσυμφωνημένη κίνηση ή άγγιγμα) ώστε να μην επαναλαμβάνεστε: "κατάπιε", "σάλιο", "σκουπίσου" και άλλες λέξεις λιγότερο αποδεκτές σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
  • Πάντα να έχετε στην τσέπη ένα χαρτομάντηλο ή μαντήλι (τουλάχιστον ένα).
  • Επιβραβεύστε το σκούπισμα ή την κατάποση του σάλιου μετά από υπενθύμιση (με χαμόγελο ή μία λέξη ή κλείσιμο ματιού κλπ).
  • Μην μασάτε τσίχλες πριν βγείτε από το σπίτι (η μάσηση προκαλεί έκκριση σάλιου).
  • Χρησιμοποιείτε lip balm για να αποφύγετε το σκάσιμο των χειλιών.
  • Κρατήστε το στόμα καθαρό: πλένετε συχνά τα δόντια, χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα.
  • Καθαρίζετε πάντα το στόμα από τις τροφές μετά το φαγητό.
  • Αντιμετωπίζετε μολύνσεις και ενοχλήσεις του στόματος μόλις τις αντιληφθείτε.
  • Δοκιμάζετε τροφές με διαφορετικές υφές και θερμοκρασίες (εκτός εάν συνυπάρχει δυσφαγία, ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του γιατρού και του λογοθεραπευτή σας).
Φυσικά, όλες οι παραπάνω τεχνικές προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία και την ιδιοσυγκρασία του ατόμου και λειτουργούν συμπληρωματικά στην θεραπεία. Συμβουλευτείτε τον λογοθεραπευτή σας για εξατομικευμένες συμβουλές και προσαρμοσμένες ασκήσεις για το σπίτι.


Ευαγγελία Δ. Σούπη
Λογοθεραπεύτρια
 
Κομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com

Illustration by Christopher Silas Neal
 
Additional Reading
  1. Chambers, D., Franklin, L., (1992). Creative clothing : practical options for people who have difficulty with saliva control. West Perth, Australia: Western Australian Association of Occupational Therapists
  2. Scott A., Johnson H.,(1993). A practical approach to the management of saliva.2nd ed. USA: Pro-ed
  3. http://www.superduperinc.com/handouts/pdf/183_drooling.pdf