Η σιελόρροια μπορεί να ποικίλλει από μέρα σε μέρα και σχετικά με την δραστηριότητα του ατόμου. Αυτό κάνει την αξιολόγησή της δύσκολη. Ωστόσο οι ειδικοί έχουν κατασκευάσει κλίμακες υποκειμενικής αξιολόγησης μέσω της παρατήρησης: Η Κλίμακα Αξιολόγησης της Δριμύτητας και Συχνότητας της Σιελόρροιας είναι μία από αυτές.
Η χρήση της είναι απλή. Συνήθως την χρησιμοποιούμε στην πρώτη συνεδρία αξιολόγησης όπου συζητούμε μαζί με εκείνον που γνωρίζει πολύ καλά το άτομο με την σιελόρροια και σημειώνουμε αντίστοιχα τον κατάλληλο αριθμό. Το ιδανικότερο όμως είναι να συμπληρώνεται από τον κηδεμόνα/ φροντιστή στο σπίτι κάθε μέρα για περίπου 5-10 συνεχόμενες ημέρες είτε ακόμη και σε δύο διαφορετικά περιβάλλοντα από διαφορετικούς ανθρώπους εάν είναι δυνατό (πχ. στο σπίτι από τον γονέα και στο σχολείο από τον δάσκαλο) ειδικότερα σε περιπτώσεις που η σιελόρροια ποικίλλει.
Θα βρείτε την κλίμακα εδώ:
και στο πρωτότυπο
Drooling Severity and Frequency Scale
Illustration by Zara Picken
Ευαγγελία Δ. Σούπη
Λογοθεραπεύτρια
Κομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com
Λογοθεραπεύτρια
Κομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com
Πηγές
- Evatt ML, Chaudhuri KR, Chou KL, Cubo E, Hinson V, et al. (2009) Dysautonomia rating scales in Parkinson's disease: Sialorrhea, dysphagia, and constipation – Critique and recommendations by movement disorders task force on rating scales for Parkinson's disease. Mov Disord 24: 635–646. [PubMed]
- Scott A., Johnson H.,(1993). A practical approach to the management of saliva.2nd ed. USA: Pro-ed
polu xrisimo kai kt pou polloi afinoun na perasei aparatirito.
ΑπάντησηΔιαγραφήeuxaristoume gia ola auta ta xrisima k endiaferonta pou anevazeis!! :)