5 Ιαν 2015

Πόσο Διαρκεί η Λογοθεραπεία;

Illustration by Daniela Volpari
Οι ρυθμοί της εποχής μας απαιτούν προγραμματισμό και οργάνωση. Σχεδιάζουμε το μέλλον, φτιάχνουμε το πρόγραμμά μας και η αβεβαιότητα μας προκαλεί άγχος. Έτσι, δεν είναι να απορεί κανείς που από τις πιο συχνές ερωτήσεις των γονέων πριν ακόμη αρχίσει η θεραπεία είναι πότε θα τελειώσει.

Δυστυχώς ακριβής και επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση δεν υπάρχει. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια της θεραπείας σε μεγάλο ή μικρό βαθμό και γνωρίζοντάς τους μπορούμε να επιταχύνουμε την διαδικασία:

Πρώιμη ανίχνευση: Το κλειδί για την επιτυχία στην παρέμβαση είναι ο πρώιμος εντοπισμός των διαταραχών λόγου και ομιλίας. Εάν εντοπιστούν νωρίς, η αντιμετώπισή τους γίνεται ευκολότερη. Όταν διακρίνετε κάτι που σας προβληματίζει στην ανάπτυξη του παιδιού επισκεφτείτε κάποιον ειδικό χωρίς να χάνετε χρόνο.

Δριμύτητα των συμπτωμάτων: Οι διαταραχές λόγου εντάσσονται σε ένα φάσμα δριμύτητας, όπου όσο πιο σοβαρή είναι η διαταραχή, τόσο πιο εντατική και χρονοβόρα θεραπεία απαιτεί.

Συχνότητα συνεδριών: Όταν το παιδί εξασκεί μία νέα δεξιότητα συχνά, θα την κατακτήσει και συντομότερα. Μπορεί να ωφεληθεί τόσο από τη συχνότητα των συνεδριών λογοθεραπείας, όσο και από τον ρυθμό των συνεδριών (πχ. τρεις φορές την εβδομάδα κάθε δεύτερη ημέρα).

Διάγνωση: Οι θεραπευτικές ανάγκες κάθε παιδιού είναι διαφορετικές και η θεραπευτική προσέγγιση επηρεάζεται από τη διάγνωση. Η διάγνωση της διαταραχής βοηθά στον καθορισμό των θεραπευτικών στόχων. Πολλαπλές διαγνώσεις δεν σημαίνει απαραίτητα αργή εξέλιξη αλλά πιθανόν να χρειαστεί να κατακτηθούν περισσότεροι στόχοι πριν την ολοκλήρωση της θεραπείας (πχ. εγκεφαλική παράλυση με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και δυσφαγία).

Φυσικά δεν είναι οι μόνοι αυτοί οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια της θεραπείας. Οι ικανότητες και η εμπειρία του θεραπευτή, η σχέση του με το παιδί, η προσωπικότητα του παιδιού, η τυπική εφαρμογή των ασκήσεων στο σπίτι, η στήριξη και η συμμετοχή των γονέων μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό επίσης όχι μόνο τη διάρκεια αλλά και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Το βέβαιο είναι ότι όταν ο θεραπευτής, το παιδί και η οικογένειά του λειτουργούν μαζί ως ομάδα με στόχο κοινό κάλυψη των αναγκών του παιδιού, η θεραπεία είναι πιο αποδοτική, με πιο άμεσα αποτελέσματα και ακόμη πιο ευχάριστη για όλους!


Ευαγγελία Δ. Σούπη
Λογοθεραπεύτρια
Κομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου