10 Μαρ 2015

Ένα Κενό Πρόσωπο

 H αναγνώριση και η έκφραση των συναισθημάτων των παιδιών βοηθά στην ανάπτυξη της συναισθηματικής τους νοημοσύνης, στη βελτίωση των διαπροσωπικών των τους σχέσεων, στην καλύτερη διαχείριση του συναισθήματος, ακόμη και στη συγκέντρωση.

Είναι σημαντικό λοιπόν να βοηθούμε το παιδί να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του, να του δείχνουμε ότι καταλαβαίνουμε γιατί αισθάνεται έτσι, ότι δεν είναι λάθος να έχει αρνητικά συναισθήματα γιατί έτσι το βοηθούμε να τα διαχειριστεί καλύτερα.

Εμείς εδώ συζητούμε για αυτά που νιώθουμε, αφήνουμε χώρο στην έκφραση και βοηθούμε ο ένας τον άλλο. Μία από τις δραστηριότητες που χρησιμοποιούμε είναι μία εικόνα ενός κενού πρόσωπου.

Αυτό που εκ πρώτης όψεως φαντάζει τρομακτικά άδειο, σταδιακά γεμίζει με χρώματα, λέξεις, εικόνες. Τα παιδιά και όχι μόνο εκείνα, αλλά και οι μεγάλοι, χωρούν μέσα σε αυτό σκέψεις, σχέδια, όνειρα, συναισθήματα: γράφοντας, ζωγραφίζοντας, κάνοντας κολλάζ χρησιμοποιώντας δημιουργικότητα και φαντασία.
Έτσι απλά.


Διαβάστε για περισσότερα για τη συναισθηματική νοημοσύνη:
  • Παππά Β. (2013). Η λογική των συναισθημάτων. Συναισθηματική ανάπτυξη και συναισθηματική νοημοσύνη. Αθήνα. Εκδόσεις Οκτώ
  • Gottman, J. (2011). Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών. Μτφ. Ξενάκη Χρ. Αθήνα. Εκδόσεις Πεδίο


Ευαγγελία Δ. Σούπη
Λογοθεραπεύτρια
Κομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου