21 Οκτ 2017

Παιδική Βιβλιοθήκη: "Ρόζα ο ροζ δράκος, Συνάντηση με έναν γίγαντα"



Δύο χρόνια και μισό φθινόπωρο μετά την πρώτη και καθοριστική για τη ζωή της περιπέτεια, η μικρή Ρόζα περνά το πολύχρωμο δάσος των γιγάντιων μανιταριών και προσγειώνεται σε όμορφες συναντήσεις. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε να δραπετεύσουμε μαζί της στα χρώματα, στις λέξεις, στα συναισθήματα, σε κάθε τι όμορφο αυτού του κόσμου και του άλλου του φανταστικού.

  Η Μαρία Καλτσή απογυμνώνει το παραμύθι της από διδακτικούς τόνους και φτιάχνει μία ψυχαγωγική ιστορία γεμάτη φαντασία και απόλυτα θετική χροιά. Οι χαρακτήρες είναι  πλάσματα με κατανόηση και διάθεση προσφοράς και ζουν σε έναν φανταστικό κόσμο που εύκολα μπορεί να ταυτιστεί με τον πραγματικό και πτυχές της ζωής κάθε παιδιού. Στη Συνάντηση με τον Γίγαντα η μικρή Ρόζα έχει μεγαλώσει και χρησιμοποιεί ανάλογα τα εφόδιά της από το προηγούμενο δύσκολο ταξίδι της για να εξερευνήσει τον κόσμο. Εξελίσσεται και παίρνει πρωτοβουλίες, δείχνει δυναμισμό και αποφασιστικότητα.  Αντιμετωπίζει καταστάσεις με πραότητα, καλοσύνη και αποδεικνύει πόση σοφία μπορεί να κρυφτεί στον απλό τρόπο σκέψης των παιδιών. Το παραμύθι είναι γραμμένο στην απαλή και χρωματιστή γλώσσα των παιδιών όπου ανάμεσα στις γραμμές αναμετράται η αγάπη και η φαντασία και βγαίνουν νικήτριες και οι δύο.
  Από τεχνικής πλευράς, το κείμενο βρίθει πολυσύλλαβων λέξεων οργανωμένων με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει έναν μικρό θησαυρό λεξιλογίου χωρίς να κουράζει τον μικρό αναγνώστη και να αφήνει κενά στην ιστορία. Η σταθερή χρονική ακολουθία των γεγονότων της ιστορίας, η πλούσια, ευχάριστη και πιστή στο κείμενο εικονογράφηση του Διονύση Καραβία ενισχύουν πλήθος γλωσσικών και γνωστικών δεξιοτήτων, από την κατανόηση του λόγου μέχρι την κριτική σκέψη, ακόμη και για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που δεν μπορούν ακόμη να διαβάσουν.

(από τον πρόλογο του βιβλίου)


Καλό σας παραμυθοταξίδι!
 

Το νέο βιβλίο της Μαρίας Καλτσή "Ρόζα ο ροζ δράκος Συνάντηση με έναν Γίγαντα" (2017) από τις εκδόσεις Οσελότος, θα το βρείτε στον Οσελότο Ιωαννίνων και στα μεγάλα βιβλιοπωλεία.


Ευαγγελία Δ. Σούπη
Λογοθεραπεύτρια
Κομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου