21 Σεπ 2011

Λογοθεραπεία με ipad; Είναι γεγονός!

 
Το ipad είναι ένας υπολογιστής (tablet pc) αφής σχεδιασμένος από την Apple,το οποίο τον τελευταίο χρόνο έχει γίνει ευρέως διαδεδομένο και στην Ελλάδα. Μέσα απο το App store υπάρχει μια τεράστια ποικιλία διασκεδαστικών και πρωτότυπων εφαρμογών που μπορούν να εφαρμοστούν στη θεραπευτική διαδικασία. Πρόκειται για ενα πρακτικό εργαλείο (ενδείκνυται και για κατοίκον θεραπείες) εφόσον το βάρος του είναι ελάχιστο και η χωρητικότητα μεγάλη. Στην Αμερική και γενικότερα στο εξωτερικό χρησιμοποιείται από την πρώτη στιγμή στο θεραπευτικό πλαίσιο πολλών Κλινικών Αποκατάστασης. Υπάρχουν εφαρμογές κατάλληλα σχεδιασμένες για άτομα με αφασία, αυτισμό, δυσλεξία, μαθησιακές δυσκολίες, τραυλισμό κ.ά.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:

1)Proloquo2Go:Ιδιαίτερα συνιστάται για παιδιά και ενήλικες με αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομο Down, αναπτυξιακές διαταραχές, απραξία, εγκεφαλικό επεισόδιο ή κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Η εφαρμογή αυτή χρησιμοποιεί πολύχρωμες εικόνες και διαθέτει λεξιλόγιο.
 


2)
Grace: Αυτή η καινοτόμος εφαρμογή επιτρέπει άτομα με ειδικές ανάγκες να επικοινωνήσουν μέσα από ολοκληρωμένες προτάσεις, με τη διασύνδεση πολύχρωμων εικόνων και συμβόλων.

 
3)
iCommunicate for iPad: Κάρτες ανάκλησης, εικόνες, ιστορίες. Επιπλέον επιτρέπει την προσθήκη δικών σας εικόνων. Βοηθά στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων.

 
4)
First Then Visual Schedule: Κατάλληλο για άτομα με αναπτυξιακή καθυστέρηση.

 
5)
iConverse: Λειτουργεί ως σύστημα επικοινωνίας μέσω ανταλλαγής εικόνων(PECS) για αυτιστικά παιδιά και ενήλικες, καθώς και για άτομα με επικοινωνιακές διαταραχές.


6)AutismExpress: Εμφανίζει τις βασικές εκφράσεις του προσώπου με τρόπο που είναι κωμικός αλλά ταυτόχρονα εκπαιδευτικός. Εξαιρετική εφαρμογή για παιδιά που έχουν δυσκολίες στην κατανόηση των συναισθημάτων.

 
7)
Stories2learn: Παρουσιάστε τις δικές σας κοινωνικές ιστορίες για παιδιά με αυτισμό, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες, κείμενο και ήχο με αυτό το προσαρμόσιμο πρόγραμμα.


8)MyTalk Mobile: Πρόγραμμα που μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα-αρχεία του ασθενούς.

 
9)
TapToTalk: Περιλαμβάνει 2000 εικόνες με ήχο.


10)
iComm: Για άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή αυτισμό.

Οι περισσότερες εφαρμογές διατίθενται δωρεάν.


Μια ακομά εξαιρετική ελληνική εφαρμογή είναι: Το "ΑΒ γράφω" της Top Creations όπου απευθύνεται σε παιδιά 
ηλικίας 4 - 8 ετών και αποτελεί έναν ολοκληρωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο σωστής γραφής για την πλατφόρμα του iPad (H επιστημονική υποστήριξη και τεκμηρίωση ανήκει στο Κέντρο Λογοπεδικής AB λόγος και την Δρ. Λογοθεραπείας Μπουγιοτοπούλου Β.).



Ειρήνη Γιαμούκη
Λογοθεραπεύτρια
Επικοινωνία: ini_thess@hotmail.com 
Twitter.com/@eirinigi

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητηρια για το αρθρο σου ειρηνη!!!!θα περιμενουμε κ αλλες τετοιες αναρτησεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίες εφαρμογές υπάρχουν καμία στα ελληνικά δεν βρίσκω σαν το proloquo2go

    ΑπάντησηΔιαγραφή