Νέα μελέτη δείχνει ότι γυναίκες που παίρνουν συμπληρώματα φολικού οξέος νωρίς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της καθυστέρησης ομιλίας του παιδιού τους.
Τα οφέλη από τη λήψη φολικού οξέος έχουν αναφερθεί και στο παρελθόν: παλαιότερες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα φολικού οξέος μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη νευρολογικών καταστάσεων όπως η δισχιδής ράχη. Σύμφωνα με το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) οι γυναίκες χρειάζονται 400 mg φολικού οξέος κάθε ημέρα.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία, επειδή εκεί τα τρόφιμα συνήθως δεν είναι
εμπλουτισμένα με φολικό οξύ όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ, όπου οι ερευνητές εξέτασαν εάν η χορήγηση φολικού οξέος στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τη γλωσσική ανάπτυξη. Για την μελέτη οι Νορβηγοί ερευνητές εξέτασαν τις δεξιότητες ομιλίας σχεδόν 39.000 τρίχρονων παιδιών. Χρόνια νωρίτερα οι μητέρες τους είχαν ερωτηθεί εάν έπαιρναν συμπληρώματα 4 εδβομάδες πριν με 8 εβδομάδες μετά τη σύλληψη.
Αφού κατέγραψαν και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την καθυστέρηση ομιλίας όπως το βάρος και το επίπεδο εκπαίδευσης της μητέρας, βρήκαν ότι από τα 7.000 παιδιά των οποίων οι μητέρες λάμβαναν συμπληρώματα φολικού οξέος, τα 28 είχαν σοβαρή καθυστέρηση ομιλίας. Μόνο 73 περιπτώσεις σοβαρής καθυστέρησης ομιλίας βρέθηκαν μεταξύ των 19.000 παιδιών των οποίων οι μητέρες έπαιρναν φολικό οξύ σε συνδιασμό με άλλα συμπληρώματα, ενώ από 9.000 παιδιά των οποίων οι γονείς δεν έπαιρναν κανένα συμπλήρωμα, βράθηκαν 81 παιδιά με σοβαρή καθυστέρηση ομιλίας.
"Είναι ξεκάθαρο ότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη που ξεκινά πολύ πρώιμα στην εγκυμοσύνη" αναφέρει στο Reuters η Dr. Usha Ramakrishnan, ερευνήτρια της διατροφής μητέρας και παιδιού του Πανεπιστημίου Emory, που δε συμμετείχε στην έρευνα.
Πρέπει λοιπόν οι μητέρες να "γεμίσουν" φολικό οξύ;
"Δεν πιστεύουμε πως οι άνθρωποι θα πρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους με βάση αυτά και μόνο τα ευρήματα. Περισσότερες έρευνες πρέπει να γίνουν για να υποστηρίξουν τα ευρήματα αυτής της μελέτης και να προσδιοριστεί επακριβώς ο αντίκτυπος στα παιδιά, τα οφέλη και οι κίνδυνοι", υποστηρίζει ο Dr. Ezra Susser, καθηγητής επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Columbiaτης Νέας Υόρκης. "Ωστόσο προσδίδει περισσότερη σημασία για τη δημόσια υγεία να προτείνεται η χορήγηση φολικού οξέος στην αρχή της εγκυμοσύνης".
Μετάφραση και προσαρμογή:
Ευαγγελία Δ. Σούπη
Λογοθεραπεύτρια
Κομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com