29 Νοε 2011

Παιδική εγκεφαλική παράλυση, αίτια και συμπτώματα


Η παιδική εγκεφαλική παράλυση είναι ασθένεια που πολύ δύσκολα μπορεί να προβλευθεί και είναι σχεδόν αδύνατο να θεραπευτεί. Συνήθως παρουσιάζεται σε παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα και εχουν μείνει για μεγάλο διάστημα σε θερμοκοιτίδα, σ' εκείνα που η μητέρα είχε προβληματική εγκυμοσύνη και μεταγεννετικά μετά από τραύμα ή ανομαλία στον οργανισμό του παιδιού. Κατ' αυτή ασθενεί ο εγκέφαλος στα πρόωρα και στα μικρά παιδιά, όπου επιρεάζονται η κινητική ικανότητα, ο συντονισμός των κινήσεων και η στάση του σώματος, ο λόγος, η έκφραση των συναισθημάτων και σε κάποιες περιπτώσεις και η νοητική ανάπτυξη του παιδιού. 
Μεγάλο ποσοστό περιστατικών , οι μητέρες είχαν φυσιολογικότατη εγκυμοσύνη και τα αίτια της ασθένειας είναι άγνωστα. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις προηγήθηκαν κατα την εγκυμοσύνη κάποιοι από τους παρακάτω παράγοντες, οι οποίοι προκάλεσαν την ασθένεια:
  • Έκθεση της μητέρας σε κάθε είδους ακτινοβολία.
  • Μολύνσεις και διάφορες ασθένειες κατα την κύηση.
  • Κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ.
  • Τραυματισμός του πλακούντα κατα την κύηση.
  • Τραυματισμός και ανομαλίες κατα την διάρκεια του τοκετού (ασφυξία, τραύμα).
Η διάγνωση, λόγω του ότι δεν υπάρχουν νευρολογικές αλλαγές στο βρέφος, μπορεί να τοποθετηθεί από τον 18ο μήνα της ζωής του παιδιού. Τα συμπτώματα τα οποία παρατηρούνται στους πρώτους μήνες της ζωής του είναι:
  • Συνήθως το μωρό φαίνεται ασυντόνιστο και δυσκολεύεται να θηλάσει.
  • Το κάθισμα, το περπάτημα και ο λόγος έρχονται πολύ αργότερα και με μεγάλη δυσκολία.
  • Υπάρχουν μυϊκοί σπασμοί και κατα συνέπεια οι παλάμες και οι πατούσες του παιδιού κλίνουν προς τα μέσα και τα δάχτυλα των άνω και των κάτω άκρων ανοίγουν δύσκολα.
  • Παρατηρείται δυσκολία στην όραση.
  • Νοητική καθυστέρηση και κατα συνέπεια ανόριμη συναισθηματική συμπεριφορά, ελλειπής εκφραστικό και αντιληπτικό λεξιλόγιο.
  • Γενικευμένη υπερτονία ή υποτονία.
  • Ψυχοκινητική καθυστέρηση.
Η θεραπεία που προτείνεται διαρκεί για όλη την ζωή του ασθενή και αποτελείται από φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, θεραπευτική γυμναστική σε συνδιασμό με φαρμακευτική αγωγή και εγχειρητικές παρεμβάσεις.
Via

Απόστολος Μαυρομάτης
Λογοθεραπεύτης
Eιδικός Θεραπευτικής Ιππασίας –
Παιδαγωγικής Ιπποθεραπείας
ap.mavromatis@gmail.com

28 Νοε 2011

Χριστουγεννιάτικες εφαρμογές για το iPad!

Για μικρούς & μεγάλους!

1. Cut the rope-holiday gift: το γνωστό σε όλους βατραχάκι σε χριστουγεννιάτικη έκδοση!!!

2. Countdown to xmas: το ρολόι που μετρά αντίστροφα για τα Χριστούγεννα!

3. Xmas top 100: τα 100 δημοφιλέστερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια σε κάθε χώρα!

4. Santa fun games: διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες!

5. Santa's village: φτιάξτε μόνοι σας το χωριό του Άγιου Βασίλη!

6. Christmas tree: βάλτε φαντασία & στολίστε το δεντράκι!

7. Xmas activities: διάφορα παιχνίδια, ζωγραφική κ.ά.

8. Talking Santa: μιλήστε στον Άγιο Βασίλη κ που ξέρετε...μπορεί να σας απαντήσει!!!

9. Christmas coloring book: χρωματίστε χιονάθρωπους, ελαφάκια, δεντράκια κτλ.

10. Memory teaser lite- Christmas: παιχνίδι μνήμης με χριστουγεννιάτικες εικόνες!


Ειρήνη Γιαμούκη
Λογοθεραπεύτρια
Επικοινωνία: ini_thess@hotmail.com 
Twitter.com/@eirinigi

16 Νοε 2011

Ένα περιβάλλον πλούσιο σε... λέξεις!

 
Σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε γλωσσικά ερεθίσματα, το παιδί κατακλύζεται από βιβλία, δραστηριότητες, ευκαιρίες ανάπτυξης των δεξιοτήτων γραπτού και προφορικού λόγου και υποστηρίζεται από τους γονείς, τους φροντιστές και τους δασκάλους του. Ο ενήλικας κατέχει αναπόσπαστο ρόλο στο περιβάλλον αυτό, όχι μόνο παρέχοντας τα κατάλληλα βιβλία και υλικό, αλλά στηρίζοντας και ενθαρρύνοντας το παιδί να συμμετέχει σε δραστηριότητες ανάγνωσης, γραφής και στη συνομιλία.

Ένα πλούσιο σε γλωσσικά ερεθίσματα περιβάλλον μπορεί να περιλαμβάνει:

Ανάγνωση
.
Διαβάστε δυνατά στο παιδί κάθε μέρα. Είναι κάτι που βοηθά στην αντίληψη και εισάγει νέο λεξιλόγιο και ποικιλλία συντακτικών δομών. Ένα σύντομο κεφάλαιο ενός αγαπημένου βιβλίου ή ένα μικρό βιβλίο αρκεί.


Ξεφύλλισμα.
Εάν το παιδί ξεφυλλίζει ένα βιβλίο απλώς κοιτάζοντας εικόνες χωρίς όμως να διαβάζει, αναγνωρίστε το γεγονός ότι αναπτύσσει μία τεχνική επισκόπισης του αντικειμένου. Δεν είναι απαραίτητο να διαβάζει κάθε λέξη.

Προσοχή στο περιεχόμενο.
Όταν το παιδί σας ζητήσει τη γνώμη για κάτι που έχει γράψει, αναφερθείτε στο περιεχόμενο πριν σχολιάσετε τα τεχνικά θέματα, όπως η ορθογραφία, η στίξη, η σύνταξη. Δώστε του χρόνο να αναπτύξει το συλλογισμό του. Φυσικά ενθαρρύνετε το παιδί πριν (και μετά) από κάθε διόρθωση ή πρόταση που έχετε σκοπό να κάνετε.

Συμβολικό παιχνίδι. Αφήστε το παιδί να εκφραστεί υποκρινόμενο ρόλους. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγουν οι ορίζοντες του παιδιού στον κόσμο της φαντασίας και του δίνεται η δυνατότητα να μάθει να χρησιμοποιήσει νέο λεξιλόγιο, να μιμείται και να αποκτήσει πιο πολύπλευρη αντίληψη για τον πραγματικό κόσμο.

Ελευθερία γνώμης. Δώστε σημασία στην άποψη του παιδιού. Όταν το παιδί εκφράζει μία γνώμη, ζητήστε του να υποστηρίξει το συλλογισμό του δυνατά. Δηλαδή βοηθήστε το να επεκτείνει την σκέψη του.

Συζήτηση.
Τα παιδιά είναι άνθρωποι με πολλά ενδιαφέροντα. Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να εκφραστεί κατά τη διάρκεια του φαγητού, του παιχνιδιού για τα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες του.

Ερωτήσεις. Κάνετε ανοιχτού τύπου ερωτήσεις. Με κάθε ευκαιρία δώστε το ερέθισμα στο παιδί να εκφράσει τη γνώμη του, να προβλέψει, να συνομιλήσει.


Ευαγγελία Δ. Σούπη
Λογοθεραπεύτρια
Κομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com

8 Νοε 2011

Έρευνα: Η δυσλεξία δε σχετίζεται με τον Δείκτη Νοημοσύνης

 Image via flickr
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science αμφισβητεί τη συσχέτιση της νοημοσύνης με τη διάγνωση της δυσλεξίας. Τα ευρήματα είναι σημαντικά γιατί δείχνουν ότι ο δείκτης νοημοσύνης (IQ=ΔΝ) δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν από τους ειδικους όταν διαγνώσκουν δυσλεξία σε ένα άτομο.

Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα National Institutes of Health, ξεκίνησε γιατί πολλοί εκπαιδευτικοί διέγνωσκαν τη δυσλεξία βασιζόμενοι σε μία υστέρηση στην επίδοση της ανάγνωσης και στον συνολικό ΔΝ. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Fumiko Hoeft στο Πανεπιστήμιο του Stanford, μέτρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 131 παιδιών ηλικίας 7-16. Η ομάδα παρουσίασε  διακύμανση στην ικανότητα ανάγνωσης και στον ΔΝ, αλλά η ύπαρξη δυσλεξίας φαινόταν ανεξάρτητη από τον ΔΝ.

Εάν ο ΔΝ απορριφθεί ως συνακόλουθο στην διάγνωση της δυσλεξίας, τότε περισσότερα παιδιά με χαμηλότερο του μέσου ΔΕΝ θα χρειαστούν παρέμβαση.

 "Τα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε παιδί με δυσκολία ανάγνωσης, ανεξάρτητα από το επίπεδο των διανοητικών του ικανοτήτων, πρέπει να ενθαρρυνθεί για την αναζήτηση παρέμβασης στην ανάγνωση", υποστηρίζουν οι συγγραφείς.
Via  
Ευαγγελία Δ. Σούπη
Λογοθεραπεύτρια
Κομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com

4 Νοε 2011

Δοκιμασία Ευφυϊας Raven - Raven Progressive Matrices Test

Το Raven Progressive Matrices Test κατέχει μια ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στις δοκιμασίες ευφυΐας, λόγω ορισμένων ιδιομορφιών του. Το βασικό πλεονέκτημα της "Νοομετρικής Προϊούσης Δυσχέρειας Κλίμακας του Raven", όπως ονομάζεται, είναι ότι πρόκειται για ένα τεστ που μπορεί να δοθεί σε άτομα διαφορετικών κοινωνικοπολιτιστικών συστημάτων χωρίς να υπάρχουν σημαντικά σφάλματα κατά τη σύγκριση των αποτελεσμάτων (δηλαδή σφάλματα που vα οφείλονται στη διαφορετική επίδραση που ασκούν οι ποικίλες μορφές του πολιτισμού στην εξέλιξη της ευφυΐας του άτόμου). Στον τομέα αυτό, φαίνεται άτι η κλίμακα Raven υπερτερεί πράγματι έναντι των περισσότερων Ι.Q. τεστ. Oι δοκιμασίες αυτές, άλλωστε, μπορούν να δοθούν και σε άτομα αγράμματα, ή ακόμα και σε άτομα που παρουσιάζουν δυσκολίες στην ομιλία ή την ακοή, αφού πρόκειται για ένα τεστ στο οποίο οι προφορικές οδηγίες περιορίζονται στο ελάχιστο. Από την άλλη μεριά, oι δοκιμασίες Raven δεν εξετάζουν την ευφυΐα κατά ένα σφαιρικό τρόπο, αλλά μάλλον ελέγχουν εκλεκτικά ορισμένα μόνο στοιχεία νοημοσύνης. Τα στοιχεία αυτά είναι κυρίως η αναλυτική ικανότητα του εξεταζόμενου, σε συνδυασμό με την αίσθηση της όρασης, την αίσθηση της συμμετρίας, καθώς επίσης και την ικανότητα του άτομου να συσχετίζει σύμβολα και σχήματα μεταξύ τους. Ακριβώς επειδή η κλίμακα του Raven δεν είναι ένα κλασικό Ι.Q. τεστ, είναι δυνατό να παρατηρηθεί σημαντική διαφορά ανάμεσα στ' αποτελέσματα που μπορεί να σημειώσει κάποιος στις δύο αυτές περιπτώσεις.
 (Δείγμα)Test Raven Adultos Laminas


ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΤΕΣΤ
     Το τεστ αποτελείται από 5 ομάδες των 12 δοκιμασιών ή κάθε μια. Η κάθε δοκιμασία παρουσιάζει ένα σχήμα από το οποίο λείπει ένα κομμάτι. Από κάτω δίνονται 6 ή 8 μικρότερα σχήματα, από τα οποία ο εξεταζόμενος πρέπει να βρει ποιο αντιστοιχεί στο ζητούμενο. Η κάθε δοκιμασία είναι λίγο δυσκολότερη από την προηγούμενη, και ή κάθε μια από τις πέντε ομάδες περιέχει δυσκολότερες δοκιμασίες από την ομάδα που προηγείται.


3 Νοε 2011

Στρατηγικές θέσης κεφαλής για τη διευκόλυνση της κατάποσης σε ασθενείς με δυσφαγία

Φυσιολογική κατάποση
Η διαδικασία κατάποσης χωρίζεται σε τρεις φάσεις: τη στοματική, τη φαρυγγική και την οισοφαγική φάση. Από αυτές μόνο η στοματική φάση είναι εκούσια, ενώ η φαρυγγική και η οισοφαγική φάση είναι αντανακλαστικές. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο που χειριζόμαστε την τροφή (βλωμός) στο στάδιο που βρίσκεται μέσα στο στόμα. Σε περιπτώσεις όμως που υπάρχει κάποια νευρολογική βλάβη και ανεπάρκεια στην διαδικασία κατάποσης, χρησιμοποιούμε κάποιες στρατηγικές τοποθέτησης της κεφαλής για να μειώσουμε την πιθανότητα εισρόφησης και πνιγμού.


Στρατηγική θέση
Σύμπτωμα
Αιτιολογία/ Αποτελέσματα
Πηγούνι κάτω
  1. Καθυστέρηση έναρξης φαρυγγικής κατάποσης
  2. Μειωμένη προσέγγιση της βάσης της γλώσσας στο οπίσθιο φαρυγγικό τοίχωμα
  3. Περιορισμένη προστασία του αεραγωγού
  4. Εισρόφηση κατά την κατάποση
  1. Πιέζει τη βάση της γλώσσας στο οπίσθιο φαρυγγικό τοίχωμα
  2. Διευρύνει τα βοθρία
  3. Περιορίζει την είσοδο στο λάρυγγα μετακινώντας την επιγλωττίδα προς τα πίσω
Στροφή κεφαλής στην πλευρά με τη βλάβη

  1. Μονόπλευρη αδυναμία φάρυγγα
  2. Μονόπλευρη αδυναμία λάρυγγα
  3. Κρικοφαρυγγική δυσλειτουργία
  1. Εμποδίζει τον βλωμό να κινηθεί προς την αδύναμη πλευρά συστρέφοντας τον φάρυγγα
  2. Εφαρμόζει πίεση στη φωνητική πτυχή για να βελτιωθεί το κλείσιμο
  3. Αυξάνει το μεσοδιάστημα του φάρυγγα μετακινώντας τον λάρυγγα μακριά από το οπίσθιο φαρυγγικό τοίχωμα
Κλίση κεφαλής στη δυνατή πλευρά
  1. Μονόπλευρη στοματική αδυναμία
  2. Μονόπλευρη φαρυγγική αδυναμία
Οδηγεί τον βλωμό στη δυνατή πλευρά των στοματο-φαρυγγικών κοιλοτήτων με τη βοήθεια της βαρύτητας
Κλίση κεφαλής προς τα πίσω
Ανεπαρκής στοματική μετάβαση (αδυναμία προώθησης του βλωμού στο φάρυγγα με τη γλώσσα)
Η στοματική κοιλότητα αδειάζει με τη βοήθεια της βαρύτητας
Πηγούνι κάτω και στροφή κεφαλής στην αδύναμη πλευρά
Ανεπαρκές κλείσιμο αεραγωγού
  1. Αυξάνει την παρέκκλιση της επιγλωττίδας με στόχο τη στένωση της εισόδου του λάρυγγα
  2. Προκαλεί κλείσιμο της φωνητικής πτυχής εφαρμόζοντας εξωγενή πίεση

Οδηγίες:
Η ανάρτηση έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Οι τεχνικές αυτές ΔΕΝ αντικαθιστούν τις οδηγίες που έχετε πάρει από το λογοθεραπευτή σας. Εφαρμόζονται και συστήνονται από έμπειρους λογοθεραπευτές για συγκεκριμένες παθήσεις.


Ευαγγελία Δ. Σούπη
Λογοθεραπεύτρια
Κομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com