8 Νοε 2011

Έρευνα: Η δυσλεξία δε σχετίζεται με τον Δείκτη Νοημοσύνης

 Image via flickr
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science αμφισβητεί τη συσχέτιση της νοημοσύνης με τη διάγνωση της δυσλεξίας. Τα ευρήματα είναι σημαντικά γιατί δείχνουν ότι ο δείκτης νοημοσύνης (IQ=ΔΝ) δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν από τους ειδικους όταν διαγνώσκουν δυσλεξία σε ένα άτομο.

Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα National Institutes of Health, ξεκίνησε γιατί πολλοί εκπαιδευτικοί διέγνωσκαν τη δυσλεξία βασιζόμενοι σε μία υστέρηση στην επίδοση της ανάγνωσης και στον συνολικό ΔΝ. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Fumiko Hoeft στο Πανεπιστήμιο του Stanford, μέτρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 131 παιδιών ηλικίας 7-16. Η ομάδα παρουσίασε  διακύμανση στην ικανότητα ανάγνωσης και στον ΔΝ, αλλά η ύπαρξη δυσλεξίας φαινόταν ανεξάρτητη από τον ΔΝ.

Εάν ο ΔΝ απορριφθεί ως συνακόλουθο στην διάγνωση της δυσλεξίας, τότε περισσότερα παιδιά με χαμηλότερο του μέσου ΔΕΝ θα χρειαστούν παρέμβαση.

 "Τα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε παιδί με δυσκολία ανάγνωσης, ανεξάρτητα από το επίπεδο των διανοητικών του ικανοτήτων, πρέπει να ενθαρρυνθεί για την αναζήτηση παρέμβασης στην ανάγνωση", υποστηρίζουν οι συγγραφείς.
Via  
Ευαγγελία Δ. Σούπη
Λογοθεραπεύτρια
Κομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου