7 Μαρ 2014

"Στο βάζο με τα φίδια"-Μία άσκηση για το |s|

 Στις συνεδρίες άρθρωσης και φωνολογίας, μετά την σωστή τοποθέτηση του ήχου τοποθετούμε τον ήχο σε συλλαβές και λέξεις. Η όλη διαδικασία ακολουθεί μία ιεραρχία και απαιτεί πολλή μα πολλή επανάληψη συλλαβών και λέξεων που, τις περισσότερες φορές είναι κουραστική για ένα παιδί. Τις περισσότερες φορές, όχι όλες.
"Το βάζο με τα φίδια" είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος παρουσίασης αυτών των λέξεων, απλό στην κατασκευή που αρέσει σε όλα τα παιδιά και σηκώνει όση προσαρμογή θέλετε και χρειάζεται.


Υλικά:
1 διάφανο βάζο
κούφια πλαστικά αυγά
χάρτινα ή λαστιχένια φίδια
τυπωμένες λέξεις-στόχους της θεραπείαςΘέλουμε να βγάλουμε τα αυγά από το βάζο αλλά για να το κάνουμε πρέπει να ξεγελάσουμε τα φίδια. Πώς θα γίνει αυτό; Φυσικά θα μιλήσουμε στη γλώσσα τους! Αρχίζουμε λοιπόν, μόλις ανοίξουμε το βάζο: "sssssssssssssssssssss" και παίρνουμε το πρώτο αυγό. Το ανοίγουμε και διαβάζουμε τη λέξη. Την επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειάζεται. Κάνουμε το ίδιο μέχρι να βγάλουμε έξω όλα τα αυγά και να πούμε όλες τις λέξεις.
Tip 1. Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούμε αντικαταστήσουμε τις γραμμένες λέξεις με εικόνες
Tip 2. Συνήθως μέσα σε κάποιο αυγό κρύβω ένα ζάρι που συμβολίζει το διάλειμμά μας και το παιχνίδι που θα παίξουμε: Φιδάκι, τι άλλο;
  

Ευαγγελία Δ. Σούπη
Λογοθεραπεύτρια
Κομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com

2 σχόλια: