5 Μαρ 2011

Απλές Συμβουλές για να Ενισχύσετε τη Γλωσσική Ανάπτυξη του Παιδιού σας


Οι δεξιότητες επικοινωνίας του νεογέννητου, ακόμη και του αναπτυσσόμενου εμβρύου το τελευταίο τρίμηνο της κύησης μπορούν και εντοπίζονται πλέον από τις έρευνες των επιστημών που σχετίζονται με το παιδί. Οι γονείς έχουν την τάση να επικεντρώνουν κυρίως στη σωματική ανάπτυξη του παιδιού όπως μεγαλώνει. Βεβαίως η σωματική ανάπτυξη είναι πολύ σημαντική όπως σπουδαίες είναι και οι δεξιότητες επικοινωνίας. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι δύο τομείς ανάπτυξης είναι άμεσα αλληλοεξαρτώμενοι για ένα παιδί.
 Παρακάτω παρουσιάζονται δέκα μικρές τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε ώστε να βοηθήσετε τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σας στη νηπιακή ηλικία.
1. Βλεμματική επαφή
Όταν επικοινωνείτε με το παιδί σας, κοιτάτε το πρόσωπο και τα μάτια του όσο συχνότερα μπορείτε. Αυτό βοηθά το παιδί να μάθει ότι είναι σωστό να κοιτά τους ανθρώπους όταν επικοινωνεί. Το παιδί μαθαίνει πολλά για εσάς μέσα από εκφράσεις προσώπου και αποκτά δεξιότητες άρθρωσης βλέποντας τις κινήσεις του στόματός σας.

2. Εναλλαγή σειράς
Μιλήστε στο παιδί σας και μετά κάνετε παύση για να του δώσετε την ευκαιρία να εκφραστεί. Αυτή η δεξιότητα μπορεί να κατακτηθεί και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, χρησιμοποιώντας αντικείμενα και παιχνίδια.

3. Δώστε χώρο στο παιδί σας
Όταν το παιδί προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας και γνωρίζετε τι θέλει, δώστε του μία στιγμή πριν καλύψετε την ανάγκη του αυτόματα. Αυτό θα του δώσει την ευκαιρία να εκφωνίσει (έστω και μωρουδιακά), να δείξει ή να προσπαθήσει να πει μία λέξη.

4. Δώστε στο παιδί επιλογές...
...και μετά αφήστε το να εκφράσει την επιλογή του δείχνοντας, εκφωνώντας ή δοκιμάζοντας να πει μία λέξη. Το αίσθημα αυτοπεποίθησης που αποκτά το παιδί εκφράζοντας την επιλογή του δομεί τη βάση για περισσότερη εξερεύνηση του εκφραστικού λόγου.


5. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ακολουθεί οδηγίες
Ξεκινήστε από απλά αιτήματα που περιλαμβάνουν ένα στοιχείο, όπως "χαμόγελο" ή "φιλί". Έπειτα, όταν το παιδί μπορεί να χειριστεί εύκολα τις εντολές με ένα στοιχείο, αυξήστε σε δύο, όπως "Φέρε τη μπάλα", "Πιάσε τη μύτη" κλπ.


6. Διαβάστε απλά βιβλία με μία ή δύο εικόνες σε κάθε σελίδα
Κάνετε ερωτήσεις στο παιδί που μπορεί να απαντήσει ή να δείξει στην εικόνα. Προσπαθείστε να μην το πιέσετε. Εάν το παιδί δεν απαντήσει έπειτα από 10"-15", υποδείξτε την απάντηση με θετικό τόνο φωνής.


7. Ενίσχυση και διόρθωση
Εάν το παιδί παράγει ένα εκφώνημα που προσομοιάζει σε λέξη, επαινέστε το με ευχάριστη φωνή και μετά εκφράστε τη λέξη που πιστεύετε ότι προσπάθησε να πει. Για παράδειγμα, εάν το παιδί πει "μπα" για τη λέξη μπάλα, πείτε "Είπες μπάλα. Ναι είναι μπάλα!".

8. Εξερευνήστε
Υπάρχουν θαυμάσιες ευκαιρίες να ενισχύσετε το λεξιλόγιο και έξω από το σπίτι. Μία απλή βόλτα στο σούπερ μάρκετ, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κατονομάσετε αντικείμενα με το παιδί σας.


9. Παρακολουθείστε πόσο συχνά οι άλλοι καταλαβαίνουν την ομιλία του παιδιού σας
Αυτό θα σας δώσει μία ιδέα για το πόσο καθαρή είναι η άρθρωση του παιδιού σας (συνήθως οι γονείς καταλαβαίνουν το παιδί τους πολύ περισσότερο από έναν εξωτερικό ακροατή). Μην ανησυχείτε εάν το νήπιο δεν παράγει όλους τους ήχους της Ελληνικής γλώσσας. Κάποιοι ήχοι μπορεί να μην έχουν κατακτηθεί μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ή πέντε ετών. Ωστόσο, σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν λογοθεραπευτή εάν η ομιλία του παιδιού σας στα τέσσερά του είναι δυσνόητη.

10. Αρθρώστε τις λέξεις καθαρά...
...όταν επικοινωνείτε με το παιδί σας. Μιλήστε αργά και θυμηθείτε να το κοιτάτε καταπρόσωπο.

 Ως γονείς είστε το πρότυπο λόγου για το παιδί σας κατά τη γλωσσική του ανάπτυξη. Παρ' όλο που τα στάδιά της  ποικίλλουν από παιδί σε παιδί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αφιερώνοντας λίγο χρόνο να εφαρμόσετε τέτοιες μικρές τεχνικές μπορεί να κάνετε τη διαδικασία γλωσσικής ανάπτυξης του παιδιού σας πιο ομαλή.

Ευαγγελία Δ. Σούπη
Λογοθεραπεύτρια
Κομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com


Προσοχή!! Οι παραπάνω πλ ηροφορίες αποτελούν ένα γενικό μοτίβο και δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί από τον λογοθεραπευτή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου