14 Μαΐ 2011

Υπάρχει "μυστική γλώσσα των διδύμων";

Μάλλον θα έχετε δει ήδη το βίντεο με τα χαριτωμένα δίδυμα αγόρια να επιδίδονται σε μία ενδιαφέρουσα "συνομιλία".
Σε αυτή την περίπτωση, τα αγόρια φαίνεται πως είναι πρώιμοι ομιλητές που απλά διασκεδάζουν παίζοντας με τους ήχους. Ωστόσο το βίντεο προβάλει μία πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση:


Τα δίδυμα πραγματικά επικοινωνούν μεταξύ τους σε μία δική τους μυστική γλώσσα των διδύμων;
Η ιδέα μίας "γλώσσας των διδύμων"  (ή "cryptophasia" για να το πούμε πιο κομψά) κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό. Έχει αναφερθεί ότι το 50% των νεαρών διδύμων θα έχουν τη δική τους γλώσσα-εκείνη  που χρησιμοποιούν μόνο για να επικοινωνούν μεταξύ τους και δεν μπορεί να κατανοήσει κανείς άλλος εκτός από αυτούς. Η θεωρία πίσω από τη "γλώσσα των διδύμων" είναι κάπως έτσι: τα δίδυμα είναι τόσο στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους και στηρίζονται το ένα στο άλλο σε τέτοιο βαθμό που δεν έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο, κι έτσι σκαρφίζονται τη δική τους ιδιοσυγκρασιακή γλώσσα που αναπτύσσεται μόνο μεταξύ τους. Έχει πλάκα να σκεφτεί κανείς και είναι μία σχεδόν μαγική ιδέα σίγουρα. Στην πραγματικότητα όμως, στέκει αυτή η θεωρία;

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν πως όχι. Κάποιες μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτό που φαίνεται ως  "γλώσσα των διδύμων" στην πραγματικότητα πιθανό να είναι δύο παιδιά με την ίδια καθυστέρηση στη φωνολογία.  Ο όρος "φωνολογία" αναφέρεται στους κανόνες που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να τοποθετήσουν τους ήχους της ομιλίας σωστά ώστε να σχηματίσουν λέξεις. Τα παιδιά έχουν την τάση να αναπτύσσουν τους ήχους της ομιλίας με την ίδια σειρά γενικά και συχνά κάνουν λάθη ίδιου τύπου στην ομιλία τους. Τα παιδιά με φωνολογική καθυστέρηση αναπτύσσουν ένα σύστημα ήχων διαφορετικό από το αναμενόμενο, έτσι είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς την ομιλία τους. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν πλέον ότι αυτό που συχνά περιγράφεται ως "γλώσσα των διδύμων" αναφέρεται στην πραγματικότητα σε δύο παιδιά που δεν έχουν αναπτύξει, όπως θα αναμενόταν, τους ήχους της ομιλίας τους.

Επιπλέον, οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτά τα φωνολογικά λάθη παρατείνονται στα δίδυμα επειδή το καθένα έχει κάποιον που δείχνει να καταλαβαίνει και χρησιμοποιεί τον ίδιο τύπο ομιλίας. Παρ' όλο που αυτό επιβεβαιώνει κατά κάποιον τρόπο τη θεωρία της  "γλώσσας των διδύμων" (επειδή τα δίδυμα δείχνουν να κατανοούν το ένα το άλλο, ενώ οι άλλοι όχι), είναι επίσης και μία καθυστέρηση στην ανάπτυξη των ήχων της ομιλίας που πιθανό να χρειαστεί να διερευνηθεί από λογοθεραπευτή.Όντως, οι μελέτες έχουν συνδέσει την παρουσία γλώσσας των διδύμων με καθυστέρηση στο λόγο, αργότερα στη σχολική ηλικία.

Αυτό δε σημαίνει ότι οι γονείς διδύμων που έχουν αναπτύξει τη δική τους γλώσσα, πρέπει να πανικοβληθούν. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό διδύμων που χρησιμοποιούν τη δική τους  γλώσσα και μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τους γονείς τους στην "αληθινή" γλώσσα. Αυτοί οι δίδυμοι θα εναλλάσσονται μεταξύ της κοινής γλώσσας και της δικής τους ανάλογα σε ποιον απευθύνονται. Αυτός ο τύπος "γλώσσας των διδύμων" δεν σχετίζεται με πιθανή καθυστέρηση λόγου στο μέλλον. Ωστόσο, είναι και λιγότερο πιθανό να συμβεί.

Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει ότι όλα τα δίδυμα που έχουν δική τους γλώσσα θα καταλήξουν να εμφανίσουν καθυστέρηση στο λόγο. Η γλώσσα των διδύμων φαίνεται πως είναι ένας παράγοντας κινδύνου, όχι ένας απόλυτος δείκτης ότι τα δίδυμα θα παρουσιάσουν οπωσδήποτε προβλήματα στην ομιλία και στη γλώσσα. Ως παράγοντας κινδύνου, πάντως αρκεί και σε αυτό το σημείο μία αξιολόγηση απο έναν λογοθεραπευτή μπορεί να ωφελήσει ώστε να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς συμβαίνει.


Βιβλιογραφία
Bishop, D.V., & Bishop, S.J. (1998). “Twin language”: A risk factor for language impairment? Journal of Speech, Language, and Hearing Research, 41(1), 150-160.


Μετάφραση και σχολιασμός 
Ευαγγελία Δ. Σούπη
Λογοθεραπεύτρια
Κομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com
Το άρθρο στο πρωτότυπο: www.talkingkids.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου