2 Ιουλ 2012

Έρευνα: Νέα συσκευή διαβάζει τον εγκέφαλο και επιτρέπει σε άτομα με ολική παράλυση να επικοινωνήσουν

 Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Maastricht ανέπτυξαν μία νέα τεχνική σάρωσης του εγκεφάλου η οποία μπορεί  να βοηθήσει τα άτομα με Σύνδρομο Εγκλεισμού (Locked-In Syndrome-LIS) να επικοινωνήσουν.

Το Σύνδρομο Εγκλεισμού χαρακτηρίζεται από ολική παράλυση και απώλεια της ικανότητας ομιλίας, ενώ διατηρείται η διανοητική κατάσταση. Επομένως είναι τρομερά δύσκολο για το άτομο να θέλει να επικοινωνήσει αλλά να μην μπορεί με κανέναν τρόπο λόγω της παράλυσης.

Η ομάδα της Bettina Sorger εμπνεύστηκε από την εργασία του νευροεπιστήμονα Adrian Owen ο οποίος έδειξε πως με το κατάλληλο εργαλείο, ακόμα και τα άτομα σε κώμα μπορούν να επικοινωνήσουν (Willful Modulation of Brain Activity in Disorders of Consciousness). Η ομάδα της βασίστηκε σε προηγούμενες μελέτες και παρουσίασε μία συσκευή που χρησιμοποιεί λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) και επιτρέπει την επιλογή από 27 ερεθίσματα: γράμματα του αλφαβήτου και κενό. Κάθε επιλογή παράγει ένα διαφορετικό πρότυπο ροής του αίματος στον εγκέφαλο που η συσκευή fMRI αναγνωρίζει και ερμηνεύει.  

Οι ασθενείς ανέλαβαν να επιλέξουν γράμματα από μία οθόνη. Για κάθε ξεχωριστό χαρακτήρα, οι συμμετέχοντες καλούνταν να εκτελέσουν μία νοητική διεργασία για ορισμένο χρόνο. Επομένως οι ασθενείς θα είχαν 27 ξεχωριστά εγκεφαλικά πρότυπα αντίστοιχα με το γράμμα της αφαβήτου και του κενού που αμέσως αποκωδικοποιείται και αποκαλύπτει τις λέξεις που επιθυμεί ο ασθενής να εκφράσει.

 Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους ερευνητές με σύντομες φράσεις σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας την συσκευή.

Συμπληρώντας τις προηγούμενες μελέτες με χρήση fMRI, η νέα αυτή μελέτη "[...] μπορεί να κάνει τη διαφορά στα άτομα με παράλυση που δεν μπορούν να ωφεληθούν από κανένα άλλο μέσο εναλλακτικής επικοινωνίας" επισημαίνει η Bettina Sorger, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.



Ευαγγελία Δ. Σούπη
Λογοθεραπεύτρια
Κομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου