29 Μαρ 2018

«Η Φάρμα των ζώων»: Παιχνίδι με τις μαθηματικές έννοιες στην προσχολική ηλικία


Τα παιδιά από μικρή ηλικία, μέσα από την καθημερινότητα τους και τα παιχνίδια τους, έρχονται σε επαφή με τα αριθμητικά σύμβολα κι έπειτα στο χώρο του νηπιαγωγείου εξοικειώνονται περισσότερο με τις αριθμητικές έννοιες, κάτι που τα προετοιμάζει για την μετέπειτα ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης. 
Η ιδέα για την δραστηριότητα είναι με απλά υλικά και φύσικα σύμμαχο μας το παιχνίδι και την επανάληψη να εξασκηθούμε με το παιδί στην αρίθμηση και να ενισχύσουμε την προετοιμασία του για την κατανόηση πιο σύνθετων λογικομαθηματικών εννοιών αργότερα στο σχολείο.

...και η ιστορία έχει ως εξής

Σε μια φάρμα ο αγρότης βάζει τα ζώα του στη σειρά για να τα ταΐσει...
Το παιδί μαθαίνει τη σωστή διαδοχή των αριθμών από το 1-10 κολλώντας τα αυτοκόλλητα- ζωάκια με την σειρά. Την 2η φορά που τα αυτοκόλλητα είναι ήδη κολλημένα, μπορούμε να ρωτήσουμε το παιδί πόσα είναι τα ζώα της φάρμας για να το ωθήσουμε να μετρήσει ενώ θα βλέπει και τη σωστή, συμβατική σειρά των αριθμών μέχρι το 10

...κι ύστερα θέλει να χτίσει τα σπιτάκια τους, αφού συγκεντρώσει σε καλάθια τόσα ξύλα όσα χρειάζεται για κάθε ζώο… Δίνουμε στο παιδί τα καλαθάκια με τους αριθμούς ανακατεμένα και του ζητάμε να αναγνωρίσει τον αριθμό που βρίσκεται στο καθένα και να το τοποθετήσει κάτω από το αντίστοιχο ζωάκι.

...κουβαλάει λοιπόν με την καρότσα τόσα ξύλα κάθε φορά όσα χρειάζεται το κάθε ζωάκι για το σπίτι του...
Το παιδί μετρά ξυλάκια ενώ τα φορτώνει και μετά τα αντιστοιχεί στα καλάθια. Στο τέλος μπορούμε να εισάγουμε και την έννοια της άμεσης εκτίμησης της ποσότητας, ρωτώντας το παιδί «Ποιο ζώο χρειάστηκε τα περισσότερα ξύλα για το σπίτι του;».
Η δραστηριότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση και για άλλους στόχους όπως για παράδειγμα τη διάκριση ήχων και φυσικά μπορεί να παραλλαχτεί και ως προς τους συμβολισμούς και ως προς τα υλικά ανάλογα με το τι είναι πιο εύκολα διαθέσιμο (τα ξυλάκια ας πούμε μπορούν να αντικατασταθούν με σπίρτα, βόλους κλπ.) Αφήστε και το παιδί να σας καθοδηγήσει σ’ αυτό! Η ευχάριστη αλληλεπίδραση μαζί του το κινητοποιεί και το βοηθά να κατακτήσει πιο εύκολα μια οποιαδήποτε έννοια. Καλή διασκέδαση!!

Ντούμα Μαρία
Ασκούμενη λογοθεραπεύτρια
ntouma.m.slt@hotmail.com


Περισσότερα για την μαθηματική σκέψη των μικρών παιδιών:
  • Καφούση, Σ., & Σκουμπουρδή, Χ. (2015). Τα μαθηματικά των παιδιών 4-6 ετών: Αριθμοί και χώρος. Αθήνα: Εκδ. Πατάκη
  • Καραντίνης, Θ. (2003). Η εξέλιξη των Μαθηματικών Εννοιών στα Παιδιά Προσχολικής και Πρωτοσχολικής Ηλικίας. Αθήνα: Εκδ. Ατραπός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου