27 Φεβ 2012

Παιδική Βιβλιοθήκη: "Μία Κάμπια Πολύ Πεινασμένη"


 
 Η μεταμόρφωση μιας μικρής, πεινασμένης κάμπιας σε μια υπέροχη, πολύχρωμη πεταλούδα! Ένα βιβλίο για την άνοιξη, την πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Ένα βιβλίο για μικρά παιδιά, που υμνεί την ομορφιά και τη μαγεία της Φύσης. Ένας σπουδαίος ζωγράφος, ο Eric Carle, αφηγείται με το δικό του μοναδικό τρόπο ένα από τα μικρά καθημερινά θαύματα της Φύσης, σε ένα βιβλίο που θα το χαρούν τα πολύ μικρά παιδιά, ενώ, ταυτόχρονα, θα μαθαίνουν διασκεδάζοντας τους αριθμούς ως το δέκα και τις ημέρες της εβδομάδας.
Τα παιδιά ενισχύουν τη γλωσσική τους ανάπτυξη αναγνωρίζοντας τις εικόνες, εμπλουτίζοντας το αντιληπτικό και εκφραστικό τους λεξιλόγιο, μαθαίνοντας να χρησιμοποιούν διάφορα μέρη του λόγου, να συνθέτουν μικρές προτάσεις.

Συγγραφέας: Eric Carle
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο
ISBN: 960-7846-66-4
Έτος Έκδοσης: 2006
Πρωτότυπος τίτλος: The Very Hungry Caterpillar
 
Στην επίσημη σελίδα του Eric Carle θα βρείτε διαθέσιμες χρωμοσελίδες και πλήθος συνδέσμων με προϊόντα σχετικά με την Μικρή Κάμπια και άλλα βιβλία του συγγραφέα.
 
Η ιστορία της Μικρής Πράσινης Κάμπιας  έχει εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο που έχουν δημιουργήσει απίθανες δραστηριότητες γύρω από την πλοκή του βιβλίου. Από θέματα για παιδικά πάρτυ και παιχνίδια, μέχρι θεραπευτικό υλικό για πολύ μικρά παιδιά:








Ευαγγελία Δ. Σούπη
ΛογοθεραπεύτριαΚομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com

25 Φεβ 2012

Τι συμβαίνει όταν το παιδί δε μιλάει καθαρά;



Πολύ συχνά θα έχετε προσέξει πως πολλά παιδιά, κυριώς μικρής ηλικίας, δεν μιλούν καθαρά ή παραλείπουν κάποια φωνήματα (όπως το "ρ" "σ" "δ" κ.ά.) ή αντικαθιστούν γράμματα και συλλαβές μέσα σε μια λέξη.

Πρόκειται για τις λεγόμενες Διαταραχές της Άρθρωσης, που παρατηρουνται συχνά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, περίπου μεταξύ 4-6 χρονών και οι οποιες οφείλονται σε οργανικά ή λειτουργικά αίτια, για παράδειγμα: κοντός χαλινός, αδύναμη γλώσσα, κτλ.


Υπάρχουν κάποια χρονικά όρια για την κατάκτηση κάθε φθόγγου, όμως σε άλλα παιδιά εμφανίζονται νωρίτερα κ σε άλλα αργότερα.


Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί δεν αρθρώνει καθαρά;

Σε κάθε περίπτωση, η ομιλία του παιδιού πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει πριν την είσοδο του στην Α' Δημοτικού. Κι αυτό γιατί διαταραχές στην άρθρωση μπορεί να επηρεάσουν τόσο τον γραπτό λόγο, όσο κ την ψυχολογία του παιδιού (αίσθημα ντροπής, χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη κοινωνικότητας κ.ά)

Οι γονείς πρέπει να επισκεφτούν ειδικούς λογοθεραπευτές, που θα κρίνουν αν το παιδί χρήζει λογοθεραπείας. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες, το παιδί να κατακτήσει τον φθόγγο και να τον χρησιμοποιεί αυθόρμητα στην ομιλία του.



 Ειρήνη Γιαμούκη
Λογοθεραπεύτρια
Επικοινωνία: ini_thess@hotmail.com 
Twitter.com/@eirinigi

23 Φεβ 2012

Επιστημονική Βιβλιοθήκη: Βασικές Γνώσεις Ορθοδοντικής για Λογοθεραπευτές

 
Το βιβλίο αυτό παρέχει στους λογοθεραπευτές τις βασικές γνώσεις της ορθοδοντικής επιστήμης, τον τρόπο και τον χρόνο παρέμβασης καθώς και το χρονικό σημείο στο οποίο θα ενσωματωθεί η λογοθεραπευτική αντιμετώπιση, η μυολειτουργική θεραπεία. Κυρίως εξηγεί τον χρόνο και το είδος της παρέμβασης και περιγράφει τον τρόπο συνεργασίας του λογοθεραπευτή με τον ορθοδοντικό σε περιπτώσεις παιδιών με σύνδρομο Down, σε ασθενείς με εγκεφαλικές παρέσεις και σε περιστατικά με χειλεογναθοϋπερωιοσχιστίες. Απευθύνεται σε όλους τους λογοθεραπευτές, ορθοδοντικούς, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές και σε όσους ασχολούνται με τις διαταραχές της μάσησης και της κατάποσης καθώς και στους φοιτητές των αντίστοιχων κατευθύνσεων. 


Συγγραφέας: Renate Clausnitzer 
Εκδόσεις: Ρόδων
ISBN: 978-960-98421-3-6

Έτος Έκδοσης: 2010

14 Φεβ 2012

Δυσρυθμίες ομιλίας και Αναπτυξιακός Τραυλισμός: Πότε είναι φυσιολογικό;


Όλα τα παιδιά, ειδικότερα στις ηλικίες μεταξύ δύο και έξι ετών, ενίοτε "σκοντάφτουν" ή κομπιάζουν καθώς αρχίζουν να συνθέτουν ήχους, λέξεις και προτάσεις. Αυτές οι φυσιολογικές δυσρυθμίες (δυσκολίες στο ρυθμό, στη ροή της ομιλίας) διαφέρουν από τον τραυλισμό και σε συχνότητα εμφάνισης και στον τρόπο που παράγονται. Τα παρακάτω παραδείγματα περιγράφουν κάποιες φυσιολογικές δυσρυθμίες:

1. Επαναλήψεις ολόκληρων λέξεων και προτάσεων -"Είναι, είναι στο σπίτι." "Εγώ θέλω, Εγώ θέλω καραμέλες."
2. Αναθεωρήσεις φράσεων ή παρεμβολές - "Πήγαμε, πήγα στο σχολείο."
3. Παύσεις με ηχητικά στοιχεία - "Βάλε μου, εεεεε, χυμό."
4. Σιωπηλές παύσεις - "Μαμά, δώσε μου (παύση) τη μπάλα."
5. Σπάνιες, απλές, μονές επαναλήψεις μέρους της λέξης - "Α-α-αφού είπες ότι θα το φέρεις."
6. Ανολοκλήρωτες προτάσεις - "Θέλω να παίξουμε με..."

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στον αριθμό και στον τύπο των φυσιολογικών δυσρυθμιών που παράγουν τα παιδιά. Κάποια παιδιά θα διατηρήσουν καλή ευφράδεια εκτός από περιστασιακούς δισταγμούς ή παύσεις. Άλλα, μπορεί να παρουσιάσουν όλο το εύρος των δυσρυθμιών στην ομιλία που περιγράφηκαν παραπάνω. Γενικά, οι πιο συχνές φυσιολογικές δυσρυθμίες είναι οι επαναλήψεις ολόκληρων λέξεων οι οποίες συμβαίνουν συχνότερα στη αρχή των προτάσεων. Τα αγόρια παράγουν περισσότερες επαναλήψεις λέξεων από τα κορίτσια, ωστόσο οι επαναλήψεις μειώνονται καθώς το παιδί μεγαλώνει, ανεξαρτήτως φύλου.

Θα έχετε παρατηρήσει ότι οι δυσρυθμίες του παιδιού εμφανίζονται συχνότερα σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Οι φυσιολογικές δυσρυθμίες δείχνουν να πληθαίνουν υπό κάποιες συνθήκες. Όταν το παιδί είναι πολύ κουρασμένο, ενθουσιασμένο ή συνομιλεί με κάποιον ενήλικα, τυπικά οι δυσρυθμίες θα ενταθούν. Επίσης η συνομιλία με κάποιον που μιλά πολύ γρήγορα ή είναι απρόσεκτος μπορεί να δυσκολέψει το παιδί να διατηρήσει τη δική του ευφράδειά. Από την άλλη όταν το ίδιο το παιδί διακόπτει τον ομιλητή ή προσπαθεί να εκφραστεί με λιγότερο οικείο λεξιλόγιο, αναμένεται αύξηση των φυσιολογικών δυσρυθμιών.

Πώς όμως πρέπει να αντιδράσετε στις δυσρυθμίες που παράγει το παιδί όταν μιλά;
  • Δώστε προσοχή όταν  το παιδί μιλά.
  • Μη βιάζεστε. Σταματήστε και ακούστε.
  • Μιλάτε αργά
  • Μη διακόπτετε και μη συμπληρώνετε τις προτάσεις του
  • Ποτέ μην προτείνετε έναν διαφορετικό τρόπο ομιλίας (όπως "πιο αργά", "πες το ξανά")
  • Επαναδιατυπώστε τα λόγια του παιδιού με ήρεμο τρόπο, για παράδειγμα "Μου Μου Μου έσπασε το παιχνίδι." "Σου έσπασε το παιχνίδι; Πού είναι; Έλα να το φτιάξουμε."
Όταν αυτές οι δυσρυθμίες της ομιλίας αυξάνουν σε συχνότητα και πολυπλοκότητα καθώς το παιδί μεγαλώνει, αυξάνει και η πιθανότητα διάγνωσης τραυλισμού. Ο τραυλισμός που εμφανίζουν τα περισσότερα νήπια είναι περιστασιακός. Ωστόσο, εάν εντοπίσετε τα παρακάτω σημάδια, είναι καλό να απευθυνθείτε σε λογοθεραπευτή:

  • Εάν το παιδί δείξει ότι αναγνωρίζει τις δυσρυθμίες του (π.χ. αρνείται να μιλήσει,  αποφεύγει  συγκεκριμένες περιστάσεις όπου χρειάζεται να μιλήσει ή σας λέει πως του είναι δύσκολο να μιλάει)
  • Εάν το παιδί εμφανίζει μη-λεκτικές συμπεριφορές όπως νευρικές κινήσεις του ποδιού, του κεφαλιού, βλεφαρίσματα.
  • Εάν το παιδί παρουσιάσει κάποιες από τις παρακατάτω δυσρυθμίες για περισσότερο από έναν μήνα:
                  -Επαναλήψεις - "Θέλω μπα-μπα-μπα-μπανάνα."
                  -Παρατάσεις - "Μμμμαμά"
                  -Παύσεις - "Δώσε μου την (παύση) κούκλα."


Ευαγγελία Δ. Σούπη
Λογοθεραπεύτρια
Κομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com

Προτεινόμενη βιβλιογραφία
  1. American Psychiatric Association. (2000). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (4th ed., text rev.). Washington, DC.
  2. Dowling, CF., Differentiating Normal Speech Dysfluency From Stuttering In Children, Nurse Pract, Volume 19, Issue 2, February 1994 Pages 34-5.
  3. Onslow M, Gardner K, Bryant KM, Stuckings CL, Knight T., Stuttered and Normal Speech Events in Early Childhood. The Validity of a Behavioral Data Language, Journal of Speech and Hearing Research Volume 35, February 1992, pages 79-87 .
  4. Weir E, Bianchet S., Developmental dysfluency: early intervention is key., CMAJ., Volume 170, Issue 12,  June 2004, pages 1790-1791.
  5. William O. Haynes, Stephen B. Hood, Language and disfluency variables in normal speaking children from discrete chronological age groups, Journal of Fluency Disorders, Volume 2, Issue 1, March 1977, Pages 57-74, ISSN 0094-730X, 10.1016/0094-730X(77)90010-9.

7 Φεβ 2012

Πώς να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης πνευμονίας λόγω εισρόφησης


Η πνευμονία λόγω εισρόφησης είναι μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της δυσφαγίας. Ο όρος "εισρόφηση" (aspiration) χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση κατά την οποία τροφές ή υγρά περνούν από τον λάρυγγα στην τραχεία και καταλήγουν στους πνεύμονες, αντί για τη φυσιολογική πορεία της τροφής από τον οισοφάγο στο στομάχι κατά την κατάποση. Επαναλαμβανόμενα περιστατικά εισρόφησης μπορεί να οδηγήσουν σε πνευμονία.

Βεβαίως, ο καλύτερος τρόπος περιορισμού του κινδύνου εισρόφησης είναι η πλήρης αξιολόγηση του μηχανισμού κατάποσης από ωτο-ρινο-λαρυγγολόγο και ειδικό λογοθεραπευτή, ο οποίοι θα εντοπίσουν το πρόβλημα, θα οργανώσουν το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για τη βελτίωση της κατάποσης και θα ορίσουν τις καταλληλότερες και ασφαλέστερες τροφές και υγρά για την κάθε περίπτωση.
Ωστόσο, ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του κάνοντας κάποια απλά βήματα προς τη βελτίωση της διαδικασίας κατάποσης, παράλληλα με τις οδηγίες του λογοθεραπευτή του. Κι αυτό γιατί η έρευνα έχει εντοπίσει κάποιους παράγοντες που επιβαρρύνουν την κατάσταση του ασθενή με δυσφαγία, που όμως μπορεί να χειριστεί και να αντιμετωπίσει ο ίδιος:

1. Φτωχή στοματική υγιεινή/ εξάρτηση της στοματικής υγιεινής από τρίτους:
Η ίδια η εισρόφηση σαν κατάσταση είναι άσχημη, αλλά επιβαρρύνεται και από αυτό το οποίο εισροφάται. Η φτωχή στοματική υγιεινή προκαλεί συσσώρευση βακτηριδίων στο στόμα. Τα βακτήρια αυτά μεταφέρονται στους πνεύμονες μαζί με το σάλιο και τις τροφές που εισροφούνται προκαλώντας λοιμώξεις. Αυτός ο κίνδυνος μπορεί να περιοριστεί με συχνό βούρτσισμα των δοντιών, των ούλων και της γλώσσας και με τη χρήση ενός καλού αντισηπτικού στόματος.

2. Εξάρτηση της σίτισης από τρίτους.
Συνήθως σε ιδρύματα, οι επαγγελματίες φροντιστές καλούνται να σιτίσουν όσους περισσότερους ασθενείς μπορούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι, δίνονται μεγάλες μπουκιές, πολύ γρήγορα, κάτι που δεν επιτρέπει σε στρατηγικές υποβοήθησης της κατάποσης να λειτουργήσουν (πχ. πολλές καταπόσεις για μία μπουκιά, χορήγηση υγρών για να παρασύρουν τυχόν υπολείμματα τροφής). Σε αυτή την περίπτωση ο φροντιστής θα πρέπει να ενημερωθεί για την κατάσταση του ασθενούς από την οικογένεια και να συμβουλευτεί έναν ειδικό λογοθεραπευτή για τυχόν τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει κατά τη σίτιση ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο πνευμονίας.

3. Αδύναμος βήχας.
Ο βήχας είναι η φυσική προστασία του σώματος από την εισρόφηση. Οπότε στη δυσφαγία ένας έντονος, δυνατός βήχας ναι, κάνει καλό! Εάν ο βήχας είναι αδύναμος, πολλές φορές μπορεί να βελτιωθεί με τη θεραπεία κατάποσης. Ένα ακόμη προληπτικό μέσο κατά της πνευμονίας είναι η καλή σωματική κατάσταση, εννοώντας πως οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα είναι καλύτερη από την ακινησία. Το άτομο που κινείται κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει πνευμονία από εισρόφηση από εκείνο το άτομο που δεν δραστηριοποιείται.

4. Ένα στεγνό στόμα αναπτύσσει περισσότερα βακτήρια.
Μία πολύ συχνή παρενέργεια πολλών φαρμάκων είναι το στεγνό στόμα ή ξηροστομία. Όταν μειώνεται η παραγωγή σάλιου, τα βακτήρια συσσωρεύονται και αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης ουλίτιδας και τερηδόνας. Αυτό μας οδηγεί ξανά στην πρώτη παρατήρηση με τα βακτήρια που ταξιδεύουν προς τους πνεύμονες. Εάν τα φάρμακα του ασθενή του προκαλούν ξηροστομία, μπορεί να το συζητήσει με τον γιατρό του για να δει εάν μπορεί να του χορηγήσει κάποιο άλλο φάρμακο χωρίς αυτή την παρενέργεια.

5. Ξεκούραση μετά το φαγητό.
Ο κίνδυνος εισρόφησης δεν σταματά μόλις τελειώσει το γεύμα. Τα άτομα με δυσφαγία μπορεί να διατηρήσουν μικρά κομμάτια τροφής στο λαιμό τους ακόμα και μετά την κατάποση. Σε αυτή την περίπτωση η βαρύτητα είναι πολύ καλός φίλος καθώς, όσο περισσότερο χρόνο παραμείνει όρθιος ο ασθενής, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν αυτά τα μικρά κομμάτια τροφής να βρουν το δρόμο τους προς το στομάχι. Εάν ο ασθενής ξαπλώσει αμέσως μετά το γεύμα, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα τα υπολείμματα τροφής να καταλήξουν στον αεραγωγό. Επίσης, όταν το άτομο βρεθεί σε οριζόντια θέση μετά το φαγητό, υπάρχει και η περίπτωση να παλινδρομήσει το οξύ το στομάχου και να καταλήξει στους πνεύμονες. Αφήνουμε λοιπόν, τον χρόνο και τη βαρύτητα να λειτουργήσουν υπέρ μας μετά το γεύμα.

6. Κάπνισμα
Προσθέστε και την εισρόφηση στον μακρύ κατάλογο των κινδύνων από το κάπνισμα. Το κάπνισμα αυξάνει την "μόλυνση" στο στόμα και περιορίζει τη λειτουργικότητα των πνευμόνων. Ένα "βρώμικο" στόμα και ενας αδύναμος βήχας είναι η συνταγή καταστροφής για κάποιον με δυσφαγία. Άρα ο κίνδυνος εισρόφησης είναι άλλος ένας λόγος  να κόψει κανείς το κάπνισμα


Μαζί με τις οδηγίες του γιατρού και του λογοθεραπευτή σας, η εφαρμογή αυτών των μηχανισμών μπορεί να περιορίσει την πιθανότητα εμφάνισης πνευμονίας από εισρόφηση και να βοηθήσει στην ταχύτερη αποκατάσταση της δυσφαγίας.


Additional Reading


  • Langmore S, Terpenning M, Schork A, Chen Y, Murray J, Lopatin D, Loesche W.  Predictors of Aspiration Pneumonia: How Important Is Dysphagia? Dysphagia 13:69–81 (1998).

  • Scannapieco FA. Role of oral bacteria in respiratory infection. J Periodontol. 1999 Jul;70(7):793-802.

Ευαγγελία Δ. Σούπη
Λογοθεραπεύτρια

Κομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com

3 Φεβ 2012

Φτιάξ'το μόνος σου: Παιχνίδι Μνήμης με Ήχους

Πώς να το φτιάξετε
  1. Μαζέψτε τις πλαστικές κάψουλες που περιέχουν τα σοκολατένια αυγά (πχ. Kinder-έκπληξη) σε ζυγό αριθμό.
  2. Γεμίστε τα (όχι πλήρως) με φακές, ρύζι, άμμο, πέρλες, πριονίδια, αλάτι και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, φτιάχνοντας ζευγάρια.
  3. Τοποθετήστε τα όπως στην εικόνα.

Το παιχνίδι παίζεται όπως το κλασσικό και αγαπημένο memory με εικόνες, μόνο που αντί να αναποδογυρίζετε κάρτες, κουνάτε τις κάψουλες κοντά στο αυτί. Στόχος του παιχνιδιού είναι να βρείτε το ζευγάρι του κάθε ήχου. Ιδανική δραστηριότητα για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες με προβλήματα στην ακουστική μνήμη και επεξεργασία και για ενήλικες με αφασία και άνοια.

Πηγή: omakoppa


Στα ελληνικά...
Ευαγγελία Δ. Σούπη
Λογοθεραπεύτρια
 

Κομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com

1 Φεβ 2012

Έρευνα: Μετατροπή της Εγκεφαλικής Δραστηριότητας σε Λέξεις!

image via Neuroscience News, Credits Adeen Flinker, UC Berkeley
 
Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό ηλεκτρονικό περιοδικό  Plos Biology  [PDF] [MP3] (άρθρο ελεύθερα προσβάσιμο) παρουσίασε για πρώτη φορά τη "μετάφραση" των εγκεφαλικών κυμάτων σε ομιλία.

 Στόχος της έρευνας ήταν να εντοπίσει τον τρόπο που ο εγκέφαλος ξεχωρίζει τους ήχους και τους μετατρέπει σε γλώσσα. Οι επιστήμονες επεσήμαναν πως εύχονται η γνώση που αποκόμησαν από την μελέτη να χρησιμοποιηθεί στην αποκατάσταση της επικοινωνίας όπου είναι σοβαρά επηρεασμένη. Η εργασία θα μπορούσε να συμπληρώσει άλλες προσπάθειες αναδόμησης της ομιλίας χρησιμοποιώντας κινήσεις των μυών του λάρυγγα, των χειλιών και της γλώσσας. 

 Τα εγκεφαλικά σήματα των συμμετεχόντων καταγράφηκαν χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια που τοποθετήθηκαν απευθείας στον ιστό του εγκεφάλου (ECoG). Έπειτα, οι συμμετέχοντες διάβασαν λέξεις οι οποίες στη συνέχεια μετατράπηκαν σε αναγνωρίσιμους ήχους.
Στην πραγματικότητα οι ήχοι ακούγονται κάπως "υγροί", ωστόσο οι λέξεις ανακατασκευάστηκαν με αρκετή ακρίβεια ώστε να αναγνωρίζονται. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο της έρευνας.


 Αυτή, όμως  δεν είναι η πρώτη φορά που ερεθίσματα από αισθήσεις ανακατασκευάζονται τεχνητά μέσα από τον εγκέφαλο. Μία ερευνητική ομάδα πριν από ένα χρόνο κατάφερε να αναδημιουργήσει εικόνες μέσω σάρωσης του εγκεφάλου.

Από ότι φαίνεται, το μέλλον φτάνει στο κατώφλι μας πολύ γρηγορότερα από ότι περιμέναμε. Τα δεδομένα της έρευνες είναι τόσο εντυπωσιακά που δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε εάν εχουμε φτάσει τόσο κοντά στο να διαβάζουμε το μυαλό κάποιου άλλου. Η απάντηση είναι όχι. Επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτές οι μελέτες είναι ένα βήμα, πολύ μικρό όμως, καθώς ο δρόμος μέχρι την αποκωδικοποίηση και την αναδόμηση της ανθρώπινης συνείδησης είναι πολύ μα πολύ μακρύς.

 
Ευαγγελία Δ. Σούπη
Λογοθεραπεύτρια
Κομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com
   
 Περισσότερες πληροφορίες: