1 Φεβ 2012

Έρευνα: Μετατροπή της Εγκεφαλικής Δραστηριότητας σε Λέξεις!

image via Neuroscience News, Credits Adeen Flinker, UC Berkeley
 
Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό ηλεκτρονικό περιοδικό  Plos Biology  [PDF] [MP3] (άρθρο ελεύθερα προσβάσιμο) παρουσίασε για πρώτη φορά τη "μετάφραση" των εγκεφαλικών κυμάτων σε ομιλία.

 Στόχος της έρευνας ήταν να εντοπίσει τον τρόπο που ο εγκέφαλος ξεχωρίζει τους ήχους και τους μετατρέπει σε γλώσσα. Οι επιστήμονες επεσήμαναν πως εύχονται η γνώση που αποκόμησαν από την μελέτη να χρησιμοποιηθεί στην αποκατάσταση της επικοινωνίας όπου είναι σοβαρά επηρεασμένη. Η εργασία θα μπορούσε να συμπληρώσει άλλες προσπάθειες αναδόμησης της ομιλίας χρησιμοποιώντας κινήσεις των μυών του λάρυγγα, των χειλιών και της γλώσσας. 

 Τα εγκεφαλικά σήματα των συμμετεχόντων καταγράφηκαν χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια που τοποθετήθηκαν απευθείας στον ιστό του εγκεφάλου (ECoG). Έπειτα, οι συμμετέχοντες διάβασαν λέξεις οι οποίες στη συνέχεια μετατράπηκαν σε αναγνωρίσιμους ήχους.
Στην πραγματικότητα οι ήχοι ακούγονται κάπως "υγροί", ωστόσο οι λέξεις ανακατασκευάστηκαν με αρκετή ακρίβεια ώστε να αναγνωρίζονται. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο της έρευνας.


 Αυτή, όμως  δεν είναι η πρώτη φορά που ερεθίσματα από αισθήσεις ανακατασκευάζονται τεχνητά μέσα από τον εγκέφαλο. Μία ερευνητική ομάδα πριν από ένα χρόνο κατάφερε να αναδημιουργήσει εικόνες μέσω σάρωσης του εγκεφάλου.

Από ότι φαίνεται, το μέλλον φτάνει στο κατώφλι μας πολύ γρηγορότερα από ότι περιμέναμε. Τα δεδομένα της έρευνες είναι τόσο εντυπωσιακά που δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε εάν εχουμε φτάσει τόσο κοντά στο να διαβάζουμε το μυαλό κάποιου άλλου. Η απάντηση είναι όχι. Επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτές οι μελέτες είναι ένα βήμα, πολύ μικρό όμως, καθώς ο δρόμος μέχρι την αποκωδικοποίηση και την αναδόμηση της ανθρώπινης συνείδησης είναι πολύ μα πολύ μακρύς.

 
Ευαγγελία Δ. Σούπη
Λογοθεραπεύτρια
Κομνηνών 39 και Χασιώτη
Ιωάννινα
evageliasoupi@gmail.com
   
 Περισσότερες πληροφορίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου